Москва просить Київ передати їй в оренду полігон «Нитка»

Поділитися
© oporaua.org
Російська сторона просить українське Міністерство оборони передати їй в оренду полігон «Нитка». Про це у середу, 6 липня, заявив міністр оборони Росії Анатолій Сердюков на прес-конференції за підсумками 60-го засідання Ради міністрів оборони країн СНД.

«Сьогодні ми розглядали (на двосторонній зустрічі з міністром оборони України Михайлом Єжелем - ред.) питання, пов'язане з "Ниткою". Я зі свого боку буквально кілька днів тому підписав звернення на ім'я міністра оборони України з проханням передати "Нитку" нам в оренду або якимось іншим чином для того щоб ми могли готувати палубну авіацію, - розповів А.Сердюков.

Міністр підкреслив, що найближчим часом це питання буде вирішено позитивно.

У свою чергу, М.Єжель зазначив, що питання використання полігону «Нитка» у даний час вирішується. «Що стосується полігону "Нитка", то нами увімкнено "зелене світло" для використання пілотами (російських - ред.) палубної авіації злітно-посадкової смуги на полігоні "Нитка" у повному обсязі. Ми домовилися також у двосторонньому форматі з приводу питання відшкодування тих витрат, які вже було здійснено. Це перерахування грошей», - сказав голова Міноборони України.

Що стосується подальшого використання полігону "Нитка", то, за його словами, сторони знайдуть «взаємовигідну формулу».

Міністр підкреслив, що Україна буде отримувати орендну плату і не утримуватиме той персонал, який сьогодні обслуговує систему «Нитка».

«Нитка» - це наземний випробувальний тренувальний авіаційний комплекс, знаходиться в Криму на аеродромі Саки. Призначений для відпрацювання техніки зльоту і посадки літака на авіаносець. Він являє собою аеродром зі сталевим льотним полем у вигляді корабельної палуби, обладнаний трампліном і аерофінішерами. Його габарити еквівалентні до параметрів льотної палуби авіаносного крейсера "Адмірал Кузнєцов". Полігон знаходиться в експлуатації з 1982 року.

Росія щорічно платила Україні 500 тис. дол за оренду полігону «Нитка», а також повністю за свій рахунок і своїми силами ремонтувала все його обладнання. До 2008 року на тренажері регулярно проходили навчання льотчики 279-го корабельного винищувального авіаполку (аеродром базування Сєвєроморськ-3). У вересні 2009 року українська сторона відмовилася допустити російських пілотів на полігон, мотивувавши це технічними причинами.

Полігон «Нитка» використовується російською стороною на підставі Угоди між урядами України і Росії про його використання від 7 лютого 1997 року, яка була ратифікована Україною у 2004 році.

25 березня 2011 року оборонні відомства України і Росії домовилися підготувати зміни до угоди про використання комплексу «Нитка» до 30 червня.

За інформацією М.Єжеля, в оновленій угоді буде розширено базу літальних апаратів, які будуть використовуватися на тренажерному полігоні «Нитка». Помічник міністра Сергій Близнюков уточнив, що, відповідно до чинної угоди, на цьому комплексі можуть використовуватися лише літаки «Су», а після внесення змін це може бути будь-який літальний апарат. Він також додав, що в оновленій угоді буде визначено схему грошової оплати російською стороною за користування українським полігоном, і заявив, що «для української сторони ці зміни вигідні».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі