Мовний закон не обмежує українську мову, - Мірошниченко

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Прийнятий закон про основи державної мовної політики не звузить сферу використання української мови.

Закон «Про засади державної мовної політики», прийнятий парламентом 3 липня, не обмежує українську мову. Про це заявив член парламентської фракції Партії регіонів, представник президента у Верховній Раді Юрій Мірошниченко, повідомили в прес-службі партії.

«Мова йде про офіційні документи, якими будуть користуватися офіційні інститути. Вживання української мови в документообігу є обов'язковим. Додатково, за рішенням органів місцевого самоврядування, як колегіального представницького органу, документообіг може здійснюватися ще й іншою мовою, наприклад, російською. Але ні в якому разі не обмежить, а тим більше не замінить використання української мови», - пояснив народний депутат.

«Відповідно до статті 10 Конституції України, українська мова є державною. Ця стаття може бути змінена, але у спосіб, передбачений розділом XIII Конституції України. Але з цього питання повинен бути громадський консенсус», - цитує парламентарія його прес-служба.

Політик підсумував: «Коли коментуємо ті чи інші рішення, ми повинні спиратися не на свої припущення, а на зміст документів, які ми розглядаємо».

Як повідомлялося, 3 липня парламент прийняв закон про мови, що спровокувало низку протестів по Україні. Литвин відмовився підписувати цей закон і написав заяву про відставку, однак депутати не стали розглядати його заяву.

4 липня Рада внесла зміни до парламентського регламенту з обрання, призначення та відкликання посадових осіб парламенту. Згідно з прийнятим законодавчим актом, рішення про обрання голови парламенту приймається відкритим поіменним голосуванням більшістю народних депутатів від конституційного складу.

11 липня Литвин направив до Конституційного суду лист щодо звернення 51-го народного депутата щодо конституційності положень чинного Регламенту про порядок обрання спікера, в якому зазначає, що "порядок і процедура обрання голови Верховної Ради є питаннями внутрішньої організації роботи парламенту, які не можуть піддаватися конституційному нормоконтролю".

18 липня народний депутат Вадим Колесніченко заявив, що прийнятий закон «Про основи державної мовної політики» вийде з парламенту і буде направлений президенту України Віктору Януковичу на підпис в кінці липня. !zn


Читайте також:

Мовний закон буде направлений на підпис Януковичу в кінці липня

В опозиції впевнені, що Литвин заслужив відставку

Під час позачергової сесії з Литвином попрощаються, - БЮТ

Поки Литвин думає «бути чи не бути», закон про мови може підписати Мартинюк, - ПР

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі