Мусіяка: Новий Кримінально-процесуальний кодекс багато в чому суперечить Конституції

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Спосіб прийняття нового КПК - «це не просто правовий нігілізм, це правовий пофігізм, який цілком властивий нинішній владі, але абсолютно неприйнятний для суспільства».

У прийнятому Верховною Радою новому Кримінально-процесуальному кодексі є норми, які прямо суперечать Конституції. Про це в коментарі ZN.UA сказав професор права Києво-Могилянської академії, екс-депутат, один з авторів Основного закону Віктор Мусіяка.
Він навів найбільш кричущі факти невідповідності нового КПК Основному закону.
«Уже багато днів бурхливо обговорюється положення про те, що захисником суб’єкта відповідальності може бути тільки адвокат. Але ж існує рішення Конституційного суду України, в якому зазначено, що захисниками можуть виступати й інші особи, наприклад родичі. Депутати дивляться скляними очима, повністю ігнорують факт антиконституційності цього положення і голосують «за», - зазначив Мусіяка.
«Другий момент - статус прокурора. Замість того, щоб підсилити позицію слідчого як самостійної процесуальної одиниці, новий Кримінально-процесуальний кодекс підсилює статус прокурора, чиї повноваження й так максимально широкі. І що виходить? Слідчий, з одного боку, підлеглий начальникові слідчого управління, з іншого - прокурору. З двох боків його взяли в лещата. Чи може він у такій ситуації бути самостійним суб’єктом? Конституція не передбачає для прокурора такої ролі на етапі досудового слідства», - упевнений професор права.
На його думку, не можна не звернути увагу і на український варіант суду присяжних, запропонований у законопроекті: двоє професійних суддів і троє присяжних.
«Це не присяжні, це народні засідателі, як у радянський час. Хоч би там що розповідали про технічну неможливість забезпечення нормального суду присяжних, я вважаю, що це нісенітниця. Зазначена норма обмежує або й взагалі виключає участь громадян у правосудді, що також суперечить Конституції», - вважає Мусіяка.
«Якщо ретельно пройти по всьому законопроекту, можна знайти чимало положень, які потребують осмислення та обговорення. Але вже можна сказати, що абсолютно неприйнятними є ті норми, котрі суперечать Конституції, і неприйнятний нинішній спосіб прийняття кодексу, коли ігнорується думка представників опозиції. Це не просто правовий нігілізм, це правовий пофігізм, який цілком властивий нинішній владі, але абсолютно неприйнятний для суспільства», - констатував один з авторів Конституції України.
Нагадаємо, що Верховна Рада прийняла Кримінально-процесуальний кодекс у ніч на п'ятницю, 13 квітня.
Детальніше читайте в свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна». !zn
Читайте також:
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі