На перший номер у передвиборчому списку регіоналів претендують шість осіб

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
В адміністрації президента (АП) визначилися з переліком можливих кандидатів на першу позицію у виборчому списку Партії регіонів (ПР) на парламентських виборах. У ньому виявилося шість претендентів, у кожного з яких є свої плюси і мінуси.

В якості першого номера списку ПР на виборах у жовтні розглядаються прем'єр-міністр і голова Партії регіонів Микола Азаров, перший віце-прем'єр Андрій Клюєв, віце-прем'єри Борис Колесніков та Сергій Тігіпко, міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко; глава парламентської фракції ПР Олександр Єфремов, пише «Коммерсант-Украина».

Джерела видання в АП стверджують, що найбільше шансів очолити партійний список зараз має Ю.Бойко.

«У кожної кандидатури є свої плюси і мінуси. Азаров - глава уряду, проте у суспільстві до нього досить негативне ставлення. Клюєв не дуже добре говорить українською. Участь Тігіпка залежить від злиття його партії («Сильна Україна») з ПР, а цей процес поки загальмувався», - сказало високопоставлене джерело в АП, у той же час відзначивши, що хто б не був на чолі списку, А.Клюєв керуватиме виборчим штабом.

Джерело дало зрозуміти, що найбільше шансів повести партію на вибори зараз має Ю.Бойко, який, окрім того що є досить упізнаваною фігурою, «контролює дві обласні партійні організації - Київську і Луганську» і вже «став своїм у партії». При цьому в АП не бачать великої проблеми в тому, що N1 буде не прем'єр-міністр, а його підлеглий. «Все одно це член уряду. Таким чином ми продемонструємо готовність нести відповідальність за проведену в країні політику і реформи», - стверджує джерело в АП.

Говорячи про особливі вимоги, які висуваються у ПР до першого номера списку, віце-прем'єр-міністр інфраструктури Борис Колесніков відповів коротко: «Не так важливо, хто буде N1. Головне, він повинен буде забезпечити успіх».

Експерти схиляються до того, що відсутність у партії лідера рівня Віктора Януковича змусить «регіоналів» йти шляхом створення колективного образу, де перший номер у списку ще не означає головний. «Регіонали неминуче прийдуть до висновку, що їм потрібно акцентувати увагу не на особистості першого номера списку, оскільки реальний лідер Партії регіонів - це діючий президент Віктор Янукович. Для них зараз дуже важливо створити привабливий колективний образ», - вважає глава Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

Директор політико-правових програм Центру ім. Разумкова Юрій Якименко також вважає, що прізвище лідера списку ПР не буде мати вирішального значення, оскільки не зможе нейтралізувати негативні асоціації з діями влади: «Проте ставитися байдуже до того, хто очолить список Партії регіонів, не можна - за електоральними мотиваціями лідерський фактор має значення. Хоча б для прихильників цієї партії». !zn

Читайте також

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі