НАТО приступило до розгортання комплексів Patriot на кордоні Туреччини та Сирії

Поділитися
НАТО приступило до розгортання комплексів Patriot на кордоні Туреччини та Сирії © Scanpix
Радари Patriot у турецькому місті Газіантеп зможуть контролювати друге за величиною місто Сирії - Алеппо. Ще чотири зенітно-ракетних комплекси будуть грати роль другого ешелону.

НАТО розгортає в Туреччині два зенітних-ракетних комплекси Patriot, надані США. Комплекси розташовані біля турецького міста Газіантем поблизу кордону з Сирією.

На якій стадії знаходиться розгортання комплексів, не повідомляється. За попередніми оцінками, ЗРК зможуть встати на бойове чергування вже в січні.

Радари Patriot після розміщення у Газіантепі зможуть виявляти об'єкти в повітряному просторі над другим за величиною містом Сирії - Алеппо, а також провінцією Ідліб.

Ще два ЗРК, які обслуговуються і керовані військовослужбовцями Німеччини, планується розмістити до 1 лютого на території провінції Кархаманмараш за 70-90 км від сирійської території. Вони, на думку військових експертів, будуть грати роль другого ешелону, прикриваючи в тому числі позиції американських комплексів.

Дві батареї з Нідерландів будуть розгорнуті в місті Адана, щоб вести стеження за повітряним простором над східною частиною Середземного моря, включаючи сірійські порти Латакія і Тартус.

Тим часом представники опозиційного режиму прем'єра Реджепа Ердогана комуністичної партії провели мітинг проти встановлення протиракет Patriot.

За даними іранського каналу Press TV, під гаслами «НАТО, геть із Туреччини!» тощо 26 грудня на вулицях турецької столиці зібралися близько тисячі осіб.

Нагадаємо, восени 2012 року в Туреччину кілька разів помилково залітали снаряди з боку Сирії.

Дамаск приносив свої вибачення, проте Анкара офіційно звернулася до НАТО з проханням про постачання Patriot для протиповітряного прикриття кордону.

21 листопада НАТО дало свою згоду на встановлення ЗРК. В Альянсі запевнили, що зенітно-ракетні комплекси призначені виключно для дотримання безпеки Туреччини і не будуть використовуватися для створення безпольотної зони над територією Сирії.

Комплекси Patriot здатні виявляти і знищувати різні повітряні цілі на відстані до ста кілометрів. !zn

Читайте також:

Путін порівняв розміщення ракет НАТО в Туреччині з «рушницею, яка має вистрілити»

Західні ЗМІ: Асад не застосовував хімічну зброю, але його все одно вже засудили

США втрутяться у сирійський конфлікт, якщо Дамаск застосує хімічну зброю

Уряд Туреччини отримав мандат на війну з Сирією

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі