NBC: Сирійська армія приготувала авіабомби з зарином і чекає наказу Асада про початок бомбардувань

Поділитися
© centralasia-adventures.com
Незважаючи на обіцянку США про військове втручання в разі застосування отруйних речовин та запевнення Асада, що він не стане використовувати зброю масового ураження проти свого народу, джерела в розвідці повідомили, що сирійська армія готується застосувати проти повстанців отруйний газ зарин.

Американська розвідка підтвердила побоювання з приводу можливості застосування хімічної зброї сирійським лідером Башаром Асадом, стверджує NBC. За даними спецслужб, нервовопаралітичний газ зарин вже підготували до використання, але зволікають із завантаженням авіабомби з ним у літаки, передає телеканал.

Незважаючи на обіцянку США про військове втручання в разі застосування отруйних речовин та запевнення сирійської влади, що вони не стануть використовувати зброю масового ураження проти свого народу, джерела у розвідці повідомили, що все готово до бомбардування. Військові, за його словами, очікують лише наказу Асада.

Джерела підкреслили, що на даний момент заряджені авіабомби ще не занурені в літаки, але якщо буде віддано наказ це зробити, «мало що в зовнішньому світі зможе зупинити цей процес».

Розвідка також вважає, що крім зарину режим Асада має в розпорядженні запаси вражаючих речовин табуна і іприта, а також ціанистоводневої кислоти. Для застосування зброї масового знищення режим Асада зможе використовувати бомбардувальники Су-17 і Су-24, винищувач МіГ-23, а також, можливо, ракетний комплекс «Луна-М».

Як відзначає телеканал, зарин - вкрай небезпечна зброя: у 1977 році Саддам Хусейн застосував її проти курдів. Одна атака коштувала життя 5 000 осіб. NBC також підкреслює, що Сирія - одна з семи країн, які не ратифікували Конвенцію про заборону розробки, виробництва, накопичення і застосування хімічної зброї та її знищення 1992 року.

Раніше керівництво США виступило із заявами, що Америка розробила план реагування на застосування хімічної зброї.

«Я хочу роз'яснити Башару Асаду і всім, хто підкоряється його наказам: світ стежить за вами ... Застосування хімічної зброї неприпустимо. Якщо ви допустите цю помилку, будуть вжиті заходи, і ви будете за них у відповіді», - заявив президент США Барак Обама під час виступу в Університеті національної оборони.

«Я б не хотіла вдаватися у подробиці щодо можливих заходів у відповідь. Однак я хочу підкреслити, що ми обов'язково відреагуємо, якщо зброя буде застосована», - заявила також держсекретар США Гіларі Клінтон.

У той же час анонімний представник адміністрації Обами повідомив, що розглядається широкий спектр дій - від завдання авіаударів до проведення обмежених спецоперацій, спрямованих на забезпечення безпеки складів з хімічною зброєю.

Як повідомлялося, згідно з оцінкою міжнародного співтовариства, президент Сирії Башар Асад буде готовий застосувати хімічну зброю, якщо під питанням опиниться саме існування сирійського режиму.

Але якщо Асад застосує зброю масового ураження проти повстанців, проти нього об'єднаються США, Великобританія, Ізраїль, Туреччина і Йорданія. Вашингтон і Лондон розробили план військової кампанії з метою встановити контроль над сирійським арсеналом зброї масового ураження. В операції, яка може бути почата в будь-який момент, візьмуть участь 75.тисяч бійців елітних підрозділів. !zn

Читайте також:

Ізраїль, Йорданія і Туреччина об’єдналися в коаліцію для удару по Сирії

Обама попередив Асада про наслідки використання хімічної зброї

Ізраїль не підтримає жодну зі сторін сирійського конфлікту: це війна «м'ясника-Асада» з «бандитами-ісламістами»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі