Не ставши президентом, Яценюк вже пропонує підпорядкувати антикорупційний орган Раді

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Арсеній Яценюк вніс до парламенту законопроект про Національне антикорупційне бюро, яке запропонував підпорядкувати Верховній Раді. А ще два роки тому, будучи кандидатом у президенти, він пропонував надати йому статус військового формування та підпорядкувати голові держави.
Народний депутат, лідер партії «Фронт змін» Арсеній Яценюк 24 січня 2012 зареєстрував у парламенті проект Закону № 9746 «Про Національне антикорупційне бюро». Котрий, очевидно, на погляд найбільш рейтингового опозиціонера (після Юлії Тимошенко, звісно), мав би стати ще одним внеском у скарбничку майбутньої нової ери, яку він обіцяє країні на кожному мітингу.
У 2009 році, будучи кандидатом у президенти, Яценюк вніс до парламенту подібний законопроект «Про Національне антикорупційне бюро (НАК)» від 15 грудня. Ідея депутата на той момент (коли він планував стати президентом) полягала в наступному: «Створити спеціальний орган боротьби з корупцією у вищих ешелонах влади… Для забезпечення незалежності антикорупційного органу та ефективності його діяльності необхідно напряму підпорядкувати такий орган президенту України, який є гарантом державного суверенітету, додержання прав і свобод людини і громадянина та керівником у сфері національної безпеки і оборони України, який може призначати та звільняти керівництво військових формувань».
Далі - жорсткіше: «Єдиним можливим способом підпорядкування антикорупційного органу президентові України, - пише кандидат у президенти, - є надання йому правового статусу військового формування». Основним призначенням НАК Яценюк називає «складання адміністративних протоколів, здійснення оперативно-розшукової діяльності та досудового слідства щодо діянь, пов’язаних із корупцією та посадовими злочинами». Йдеться про кадровий склад НАК у 1500 осіб, 1200 з яких - військовослужбовці.
Тоді експерти законопроект не підтримали.
Законопроект від 24 січня 2012 року, вже від опозиціонера Яценюка, припускає, що «Для забезпечення незалежності єдиного антикорупційного органу та ефек­тивності його діяльності необхідно безпосередньо підпорядкувати такий орган Верховній Раді України, яка є колегіальним органом державної влади, повноваження якого реалізуються спільною діяльністю народних депутатів України, які представляють різні політичні напрями (погляди), на засіданнях Верховної Ради України під час її сесій».
Прикметно, що коли 2008 року президент Ющенко подав у Раду законопроект про створення Націо­нальної гвардії, безпосередньо підпорядкованої президентові, на той момент спікер Яценюк спішно заявив у Брюсселі, що «в Україні ніколи не буде царя». Однак трохи раніше той-таки Яценюк, працюючи першим заступником глави секретаріату президента, ініціює підписання Ющенком указу № 427 від 18.05.2007 р. про повноваження та гарантії здійснення постійного контролю за діяльністю СБУ. Згід­но з яким посаду уповноваженого президента України з питань конт­ролю за діяльністю СБУ займав перший заступник глави СП. Правда, вкоренитися в службу контррозвідник Яценюк так і не встиг. Перевели на іншу роботу - у МЗС.
То він усе ж таки за президентську, парламентську, парламентсько-президентську форму Української держави? Чи за державу «під Яценюка»?
Детальніше читайте в свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» у статті Інни Ведерникової «Неймовірні пригоди слуги народу в парламенті». !zn
Читайте також:
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі