Непричетність Кучми до вбивства Гонгадзе оскаржать в Європейському суді

Поділитися
© ikar-kch.ru
Скарга до Європейського суду з прав людини буде подана протягом 6 місяців. Адвокат вдови Гонгадзе обурена «брутальністю, з якою було припинено розслідування щодо замовників» вбивства журналіста.

Вдова журналіста Георгія Гонгадзе Мирослава Гонгадзе та екс-майор Держохорони Микола Мельниченко звертатимуться до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) у зв'язку з порушенням права на справедливий суд після винесення рішення про законність зняття звинувачень з екс-президента України Леоніда Кучми в причетності до вбивства журналіста.

Про це заявили представник інтересів Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко та адвокат Мельниченка Микола Неділько.

«Фактично в справі щодо вбивства Гонгадзе вже вичерпані національні інструменти розслідування щодо замовників при формальній наявності кримінальної справи стосовно осіб загалом. Це означає, що тепер Мирослава може звернутися до Європейського суду, і вона має намір це зробити», - сказала Теличенко, коментуючи рішення Вищого спецсуду, що підтвердив законність зняття звинувачень з Кучми у причетності до вбивства Гонгадзе.

«Має місце різне застосування норм українського законодавства, яке допустив Вищий спеціалізований суд», - сказала Теличенко.

Вона пояснила, що Вищий спецсуд в одних справах чітко скасовував рішення судів нижчих інстанцій, якщо вони оцінювали докази по суті на цій стадії.

- Кучму знову визнали непричетним до вбивства Гонгадзе

«А в нашій справі суд не скасував рішення (нижчих інстанцій) незважаючи на те, що мала місце оцінка доказів по суті судом першої та апеляційної інстанції», - висловила переконання представник інтересів Гонгадзе.

Відповідаючи на питання про те, в які терміни повинна бути подана скарга до ЄСПЛ, вона відповіла: «6 місяців від сьогоднішньої дати».

Теличенко також наголосила, що її дивує «брутальність, з якою було припинено розслідування щодо замовників». «Після того, як орган досудового слідства вже фактично підготував для передачі в суд матеріали щодо звинувачення Кучми, суд скасовує саму постанову про порушення кримінальної справи. Таким чином, позбавивши можливості пред'явити звинувачення Кучмі», - заявила адвокат.

Вона також додала, що буде оскаржено право на справедливий суд: «Таке скасування постанови про порушення кримінальної справи означає, що вичерпані національні інструменти, а причетність Кучми, якоюсь мірою, звичайно, має місце».

Теличенко нагадала, що в 2005 році було винесено рішення ЄСПЛ «Гонгадзе проти України», в якому Європейський суд не тільки призначив компенсацію, а й зобов'язав український уряд провести слідство і притягти до відповідальності, у тому числі, і замовників убивства.

Адвокат Мельниченка Микола Неділько у свою чергу підкреслив, що не здивований рішенням Вищого спецсуду, додавши, що буде звертатися в ЄСПЛ.

Як повідомлялося, кримінальну справу щодо Л.Кучми порушено 21 березня 2011 року. Він звинувачувався в перевищенні влади і службових повноважень, що призвели згодом до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе (ч.3 ст.166 Кримінального кодексу в редакції 1960 р.)

13 грудня 2011 року Печерський районний суд Києва визнав незаконним порушення кримінальної справи щодо Кучми і скасував відповідну постанову Генпрокуратури. Записи екс-співробітника управління Держохорони майора Миколи Мельниченка суд не визнав доказом у справі про вбивство Гонгадзе.

20 січня 2012 Апеляційний суд Києва підтвердив законність рішення Печерського районного суду Києва про скасування постанови про порушення кримінальної справи стосовно Кучми в його причетності до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.

Генпрокуратура подала касацію на вказане рішення Апеляційного суду. У своїй скарзі вона просить скасувати попередні судові ухвали і направити справу до суду першої інстанції, тобто до Печерського райсуду - на новий розгляд іншим складом суду.

Однак Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ підтвердив законність зняття звинувачень з Леоніда Кучми. !zn

Читайте також:

WikiLeaks: Кучма і Путін причетні до РосУкрЕнерго

Генпрокурор запевняє, що хоче посадити Кучму

Кучма вимагає знайти винних у вбивстві Гонгадзе

Суд визнав, що плівки Мельниченка не можуть бути речовим доказом

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі