Новий уряд Грузії змінить конституцію і реформує силовиків

Поділитися
Головним союзником Грузії новий уряд називає США і планує продовжувати з ними стратегічне партнерство в рамках Хартії. При цьому Грузія зробить спроби, з використанням міжнародних механізмів, почати діалог з Росією, метою якого буде розробка стратегії для подолання двосторонньої кризи у відносинах.

Новий уряд Грузії на чолі з лідером коаліції "Грузинська мрія" Бідзіна Іванішвілі, згідно з представленою програмою, протягом найближчих чотирьох років планує змінити в країні конституцію, розробити стратегію подолання кризи у відносинах з РФ, деполітизувати міністерство оборони, провести реформу кримінального права і МВС, а також створити єдину Службу держбезпеки.

Парламент Грузії 25 жовтня більшість голосів проголосував за висловлення довіри новому уряду країни на чолі з лідером коаліції "Грузинська мрія" Бідзіна Іванішвілі і представленій програмі. "За" проголосували 88 депутатів, "проти" - 54.

На затвердження парламенту була також представлена ​​програма під назвою "Для сильної, демократичної і єдиної Грузії". Документ складається з 23 сторінок, в ньому викладені плани "Грузинської мрії" як з питань економічного розвитку, так і внутрішньої та зовнішньої політики.

Щоб виключити авторитарне правління в Грузії, планується змінити конституцію і ввести іншу форму правління. При цьому вказується, що форма правління в країні повинна стати предметом широких консультацій у суспільстві.

"Більшість суб'єктів, які входять в "Грузинську мрію", віддають перевагу парламентському правлінню. Проте остаточне рішення про конституційний устрій країни буде прийнято на підставі угоди з громадськістю. Це забезпечить те, щоб всі розумні доводи і інтереси були максимально враховані", - зазначено в програмі .

-Грузинський парламент затвердив уряд Іванішвілі

Згідно з програмою, конституція встановить таку модель правління, яка, з одного боку, забезпечить стабільність уряду, а з іншого - дасть політичній опозиції реальні важелі для здійснення дієвого і своєчасного контролю за діяльністю влади.

Згідно з програмою уряду, основою зовнішньої політики Грузії стане забезпечення національної безпеки та облік існуючої геополітичної реальності. При цьому Грузія буде прагнути "до вступу в Євросоюз, євроатлантичної орієнтації та інтеграції в НАТО".

"Грузія усвідомлює свої зобов'язання в боротьбі з тими викликами, перед якими стоїть світ. В цьому напрямку участь у міжнародних зусиллях, зокрема внесення внеску у військові операції буде розглядатися як один з важливих компонентів захисту національних інтересів", - наголошується в програмі.

Головним союзником Грузії новий уряд називає США і планує продовжувати з ними стратегічне партнерство в рамках Хартії.

При цьому Грузія зробить спроби, з використанням міжнародних механізмів, почати діалог з Росією, метою якого буде розробка стратегії для подолання двостороннього кризи у відносинах.

- Новий парламент Грузії проведе перевірку «злочинів» режиму Саакашвілі

Планується також поглибити економічні відносини з Вірменією, Азербайджаном та Туреччиною. "З урахуванням сприятливого геополітичного положення для транснаціональних проектів, одним з пріоритетів зовнішньої політики Грузії має стати розвиток відносин з регіонами Чорного і Каспійського морів і країнами Центральної Азії", - вказується в програмі.

Новий уряд Грузії також має намір знайти основу для повномасштабного врегулювання конфліктів. "Незважаючи на принципове розходження позицій з питань політичного врегулювання конфліктів, грузинське, абхазьке і осетинське суспільство разом повинні взяти на себе відповідальність як за безпеку регіону, так і за безпеку майбутніх поколінь", - йдеться в програмі.

При цьому в програмі вказано, що необхідно почати переговори про гарантії безпеки, механізм яких повинен бути створений у форматі ОБСЄ та ООН.

Кабінет міністрів на чолі з Іванішвілі має намір також розробити нову Стратегію національної безпеки і обіцяє проводити політику національної безпеки відповідно до західних методів і стандартів.

Планується поліпшити механізм громадського контролю Збройних сил, збільшити участь парламенту Грузії у розвитку НД і контролі. Обов'язковою стане представлення публічних звітів міністерством оборони парламенту, зокрема і з фінансових питань.

- Саакашвілі переконаний, що Росія рано радіє виборами в Грузії


"Головним завданням уряду стане повна деполітизація міністерства оборони, кадрове забезпечення збройних сил за професійною ознакою, також з урахуванням міжнародних стандартів буде здійснено перерозподіл функцій між міністерством оборони і Об'єднаним штабом ЗС Грузії", - наголошується в програмі.

Також планується створити сильну систему військового резерву для реагування на небезпеки і виклики, що стоять перед країною. "Буде здійснено повне реформування обов'язкової військової служби і перетворення її в потенціал резервної служби, головну роль у цьому відіграватиме Департамент Національної гвардії", - вказується в програмі.

Новий уряд обіцяє здійснювати дієвий конституційний контроль судової системи. Крім того, нова влада обіцяє, що режим відбування покарань буде відповідати міжнародним стандартам, і права в'язнів будуть повністю захищені.

"Сама судова влада буде здійснювати організацію судової влади та визначати дисциплінарну відповідальність суддів. При цьому буде забезпечена інституційна незалежність суду, зокрема і його фінансова незалежність", - наголошується в програмі.

Новий уряд має намір розширити повноваження Конституційного суду і створити ефективний внутрішньодержавний механізм захисту прав людини. Також він має намір провести реформу кримінального права в країні, щоб забезпечити політику справедливого покарання.

- Саакашвілі визнав поразку своєї партії і оголосив про її перехід в опозицію

Уряд Іванішвілі також має намір переглянути питання кримінальної відповідальності за вживання наркотичних засобів, за покупку або зберігання малої кількості наркотичних засобів для особистого вживання.

Новий уряд, крім того, планує обмежити права прокуратури і готовий дати право на оскарження процесуальних документів для захисту прав обвинуваченого та потерпілого. Крім цього, планується посилення інституту адвокатів, щоб задіяти принцип змагання ще в період слідства і діловодства.

Також уряд обіцяє в розумні терміни "переглянути справи тисячі незаконно ув'язнених" для відновлення їх прав.

Кабінет міністрів Грузії на чолі з Бідзіна Іванішвілі планує здійснити і низка реформ у прокуратурі та міністерстві внутрішніх справ Грузії.

Зокрема, новий уряд має намір зробити прокуратуру незалежним правоохоронним органом в системі міністерства юстиції, яку очолить головний прокурор. При цьому призначати кандидата на посаду головного прокурора строком мінімум на п'ять років буде президент Грузії за згодою парламенту. А звільняти з посади головного прокурора буде можливо тільки шляхом імпічменту або обгрунтованого рішення президента за згодою парламенту.

- У Грузії відео тортур ув'язнених викликало масові протести і відставки в уряді (ВІДЕО)

"У результаті реорганізації системи МВС, буде створено два важливих департаменти - Департамент поліції, куди увійдуть патрульна і кримінальна поліція, і департамент Прикордонної поліції", - наголошується в програмі.

Програма також передбачає відділення від міністерства внутрішніх справ Служб державної безпеки і створення єдиної незалежної Служби державної безпеки. Затверджувати керівника Служби державної безпеки буде парламент Грузії, а представляти кандидатуру президент.

За словами самого Іванішвілі, після затвердження нового кабінету, "починається етап виконання обіцянок і мрій".

"Через рік після того, коли я зробив перше політичне заяву, завершився перший етап - ми прийшли до влади. Я думаю, що прийшов у владу з дуже цікавою командою. І вся команда налаштована на те, щоб в Грузії почалося справжнє економічне відродження", - сказав Іванішвілі журналістам. За його словами, "в першу чергу, в країні буде відновлено почуття справедливості".

"Ми взяли на себе велику відповідальність, давши серйозні обіцянки. Але обіцяю населенню Грузії, що ми будемо робити ще більше обіцяного нами, і ще швидше, ніж ми обіцяли. Для виконання обіцянок я не буду шкодувати ні свої фінанси, ні енергії і ні життя", - заявив прем'єр-міністр. !zn

Читайте також:

Майбутній прем'єр Грузії поклав провину за війну з Росією на Саакашвілі

Названий новий склад майбутнього уряду Грузії


ЦВК Грузії оголосила остаточні підсумки виборів: у коаліції Іванішвілі 85 мандатів, у партії Саакашвілі - 65

Саакашвілі переконаний, що Росія рано радіє підсумкам виборів у Грузії

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі