"Тризубівцям", які відбили голову пам'ятнику Сталіна можуть дати 3 роки умовно

Поділитися
© Юрій Пустовий
Прокуратура вимагає засудити представників організації "Тризуб", які відбили голову запорізькому пам'ятнику Йосипу Сталіну, на термін від 2 до 3 років умовно.

У вівторок у Жовтневому районному суді, де слухається кримінальна справа 9-ти "тризубівців", які відбили голову власності Запорізького обласного комітету КПУ - пам'ятнику Й. Сталіну, державне звинувачення вимагає засудити підсудних умовно.

Державне обвинувачення запропонувало суду "визнати винними і засудити Романа Хмару, Василя Абрамова, Олексія Зануду, Юрія Пономаренка, Віталія Вішнюка, Пилипа Тарана до 3 років позбавлення волі на випробувальний термін, а також Анатолія Онуфрійчука, Василя Лабайчук і Едуарда Андрющенка - до 2 років позбавлення волі з випробувальним терміном".

Прокуратура також вимагає "цивільний позов Запорізької обласної організації Компартії України задовольнити частково і стягнути з підсудних 109 тис 828 грн в рахунок відшкодування матеріального збитку".

Сторона захисту заявила, що не згодна з вимогами державного обвинувачення, оскільки вважає, що "звинувачення прокуратури не базується на законі" і "дії підсудних мали ідеологічне значення".

Адвокати зазначили, що "звинувачення вимагає строків навіть для двох підсудних, які не брали безпосередньої участі в спилянні сталінської голови: один знімав процес на відеокамеру, інший - показав націонал-патріотам місце знаходження пам'ятника".

Як зазначив на судовому засіданні адвокат підсудного Олексія Зануди Володимир Санжаревський, "будь-який вирок суду підсудні будуть оскаржувати в інстанціях аж до Європейського суду, якщо не знайдуть захисту в судах України".

"Я думаю, що позиція прокуратури, як і всієї правоохоронної системи в цій справі, завуальована і спрямована на знищення та утиски. Мають місце політичні мотивації, позиції ідеологічні переносяться в кримінальну площину", - заявив адвокат.

Жовтневий районний суд Запоріжжя призначив наступне засідання на 30 листопада, де підсудним буде надано останнє слово. Оголошення вироку призначено на 12 грудня.

Як повідомлялося, пам'ятник Сталіну в Запоріжжі було встановлено 5 травня 2010 року на території Запорізького обкому КПУ. 28 грудня 2010 невідомі пошкодили бюст, відрізавши йому голову. Відповідальність за скоєне взяла на себе націоналістична організація "Тризуб".

У новорічну ніч 31 грудня невідомі підірвали пам'ятник Сталіну, проте встановити їх особи слідству поки не вдалося.

Звинувачення у пошкодженні пам'ятника Сталіну в Запоріжжі було пред'явлено 9-и "тризубівцям". Вони були арештовані, проте 13 квітня Жовтневий районний суд Запоріжжя звільнив їх на час судового процесу з-під арешту на поруки народних депутатів України.

7 листопада поточного року в Запоріжжі на території обласного комітету Компартії України було відкрито новий пам'ятник Сталіну, а також партизанці Зої Космодем'янській.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі