Оприлюднено нові подробиці справи про теракт у Дніпропетровську

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Процес над підозрюваними у вибухах у Дніпропетровську може стати «Справою політологів». Інтелігенти. що спилися, і викладачі вузів вимагали в СБУ гроші настільки непрофесійно, що встановити їх не було складно. Причетність ж до самих терактів викликає сумніви.

Народний депутат, колишній заступник міністра МВС та екс-заступник глави СБУ Геннадій Москаль оприлюднив подробиці слідства в справі про вибухи в Дніпропетровську і прізвища затриманих.

При цьому Москаль зазначив: «Особисто для мене причетність затриманих до вимагання, шантажу виглядає вельми вірогідною. За умови, що вони самі вирішили вийти на СБУ, щоб отримати викуп, а не були «кимось» спровоковані на цей крок. А от причетність до терактів, а тим більше політичні мотиви їх здійснення, викликає дуже багато питань».

Посилаючись на свої джерела, депутат розкрив подробиці слідства.

«Події розвивалися таким чином. За два з половиною тижні до затримання підозрюваних на Управління СБУ в Дніпропетровській області вийшли невідомі і вимагали спочатку 2 мільйони доларів, а побачивши, що СБУ пішла на переговори, - 4,5 мільйонів доларів. Дії шантажистів були настільки наївними і непрофесійними, що для оперативників не склало особливих труднощів встановити їх особи», - повідомив він.

Москаль назвав імена підозрюваних: Сукачов Віктор Валерійович 1978 року народження, Федоряк Віталій Віталійович 1977 року народження, Просвірнін Лев Володимирович 1979 року народження - всі місцеві жителі. Про існування четвертого підозрюваного СБУ не знала, його згодом вказали названі троє людей. За словами Москаля, один із затриманих є викладачем політології шанованого вишу Дніпропетровська, інший - його колега по кафедрі, асистент за посадою.

«Я свідомо даю персональні дані підозрюваних, публікую деякі подробиці і закликаю ЗМІ почати власні журналістські розслідування цієї справи», - зазначив Москаль.

Ще до затримання шантажистів СБУ встановила їх місце проживання, місце роботи, родичів, друзів і знайомих. «30 і 31 травня було зібрано близько шістдесяти оперативних груп для проведення обшуків. Всім їм видали конверти зі списком предметів і речей, які необхідно було знайти. Обшуки проводилися у трьох підозрюваних, їхніх родичів і знайомих, в квартирах, гаражах і дачних приміщеннях. Як кажуть самі учасники обшуків, майже все, зазначене в конвертах, знаходилося - пляшечки, пробірки, якісь реактиви, порошки, рукавички, футболки, куртки-вітровки, кеди. Складалося враження, що вже перед початком обшуків було відомо, що де лежить. Приміщення, де проводилися обшуки, виглядали запущено і недоглянутий, їх господарі - це інтелігенти,що спилися. Ніякого опору (або хоча б обурення) з приводу обшуків вони не чинили», - розповів депутат.

Москаль висловив стурбованість тим, що слідство вивчає версію про політичні мотиви дій чотирьох підозрюваних, хоча ніяких політичних вимог у зв'язку з терактами не висувалося.

Він також не виключає, що зацікавлені особи в СБУ могли підштовхнути затриманих до шантажу через два тижні після теракту.

Читайте: Пшонка заявив про політичні мотиви вибухів у Дніпропетровську

Як повідомлялося, 27 квітня вдень у Дніпропетровську протягом години сталося чотири вибухи, постраждала 31 людина (зокрема 10 підлітків), 26 з них було госпіталізовано. Слідчі СБУ розслідують кримінальну справу, порушену прокуратурою за ч. 2 ст. 258 (терористичний акт) Кримінального кодексу України. Всі вибухові пристрої були закладені в бетонні урни.

Генеральний прокурор України Віктор Пшонка 1 червня заявив, що справу про вибухи в Дніпропетровську розкрито. !zn

Читайте також:

У затриманих за вибухи в Дніпропетровську знайшли речові докази

Затримані організатори вибухів у Дніпропетровську вимагали 4,5 млн доларів


СБУ оприлюднила подробиці переговорів з дніпропетровськими терористами


Янукович закликав силовиків врахувати «цей прикрий досвід тероризму» в Дніпропетровську

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі