Одеса надала російській мові статус регіональної

Поділитися
Одеська міськрада проголосувала за надання російській мові статусу регіональної «в місті, де протягом 200 років слово «Одесса» пишеться з двома «с». Рішення було прийнято в рамках чинного закону "Про основи державної мовної політики".

Одеська міська рада на позачерговій сесії 13 серпня ухвалила рішення, згідно з яким російська мова отримала в місті статус регіональної. За це рішення проголосували 73 депутати зі 111 присутніх (всього в міськраді 120 депутатів).

Документ прийнятий в рамках реалізації положень чинного закону "Про основи державної мовної політики".

В ході обговорення проекту депутат ради Олексій Косьмін зазначив, що з 2003 року в українському суспільстві з'явився термін «мови національних меншин».

«Основною умовою закону є наступне: для того, щоб регіональна мова потрапляла під умову закону, необхідно більше 10% населення, які вважають мову рідною», - нагадав він.

«Згідно з останнім переписом, в Одесі проживає понад 10% населення, які рідною вважають російську мову», - сказав Косьмін.

/system/ckeditor_assets404IMAGE
/system/ckeditor_assets404IMAGE
Косьмін додав, що прийнятий закон надає нові можливості міськраді для розвитку та збереження російської мови. «Прийняття рішення дозволить гармонізацію мовних відносин і надасть можливість вільного вибору мови міжнаціонального спілкування в місті, де протягом 200 років слово «Одесса» пишеться з двома «с», - додав депутат.

У свою чергу мер Одеси Олексій Костусєв додав, що для 89 відсотків одеситів комфортніше розмовляти, читати і спілкуватися російською мовою.

«Немає жодних сумнівів у тому, що це рішення підтримує переважне число одеситів», - сказав Костусєв. Відразу ж після прийняття рішення сесія завершила роботу.



Як відомо, 8 серпня Віктор Янукович підписав закон про основи державної мовної політики. Закон зміцнює позиції російської та мов інших національних меншин в регіонах, де їхня чисельність перевищує 10%.

Нагадаємо, що в Одесі влітку поточного року 52% батьків написали заяви, в яких висловилися, щоб їхніх дітей навчали українською мовою, а 48% обрали для своїх дітей російську мову навчання. Разом з тим, кількість російськомовних класів у поточному році, порівняно з минулим роком, зросла: 1 вересня буде відкрито 33 таких класи, тоді як в 2011 році їх було 26. !zn

Читайте також:

У Донецьку вже пообіцяли прийняти «свій підзаконний акт», щоб офіційно закріпити статус російської мови

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі