Опозиція не виключає, що Партія регіонів може прийняти нову Конституцію

Поділитися
В опозиції вважають, що завдяки новому закону «Про всеукраїнський референдум» Партія регіонів хоче змінити Конституцію.

Новий закон «Про всеукраїнський референдум», який 27 листопада підписав президент Віктор Янукович, може допомогти Партії регіонів ухвалити нову Конституцію.

Крім того, новий закон допомагає владі на шляху до Митного союзу і Єдиного економічного простору, а також дає можливість затвердити ще низку неоднозначних рішень.

Згідно з документом, існують чотири види референдумів: законодавчий (прийняття чи зміна закону); ратифікаційний (зміна території України); загальний (з будь-якого питання, крім бюджету, податків та амністії) і конституційний (про зміну або скасування Конституції), пише Коммерсантъ-Украина.

«Результати народного волевиявлення на всеукраїнському референдумі за народною ініціативою є остаточними і не потребують затвердження або схвалення будь-якими органами державної влади», - зазначено в законі.

В опозиції впевнені, що завдяки такому закону влада хоче змінити Конституцію. «Президент намагається зробити дві речі. По-перше, прийняти рішення щодо нової Конституції - ми вважаємо, що таке рішення незаконне, оскільки будь-які зміни Конституції повинні голосуватися в парламенті. І, по-друге, нам відомо, що цей закон спрямований на те, щоб через рішення референдуму приєднати Україну до Митного союзу», - заявив Арсеній Яценюк.

Крім того, опозиціонери мають намір «бити на сполох», бо цей документ є свідченням узурпації влади. Примітно, що питання про референдум і закон було ідеологічно створено Віктором Медведчуком.

«Я вважаю, що перший референдум у відповідності з новим законом про референдум має бути проведений саме з питання вступу України у Митний союз. Це допоможе нашій владі і опозиції позбутися ілюзій про так звану безальтернативність європейського вибору».

Також в опозиції нагадали, що закон дає можливість обирати главу держави в парламенті. «Є одна ідея, яка дуже подобається владі, - обрання президента в парламенті. Враховуючи, що результати референдуму не потребують затвердження Верховної ради, ми ніяк не зможемо зупинити або оскаржити цей процес», - упевнена представник БЮТ Ольга Боднар.

Однак колишній президент Леонід Кравчук запевнив, що не чув таких ідей від Януковича, тому що він підтримує вибори президента тільки народним голосуванням. «Я спілкуюся з ним дуже часто, проте такого я від нього не чув. Якби він мав намір обиратися на другий термін у парламенті, він, принаймні, мені б сказав. Але він завжди повторює одну й ту саму фразу: народ обирав президента і повинен надалі його обирати», - сказав він.

Як повідомлялося 27 листопада, президент України Віктор Янукович підписав закон Про всеукраїнський референдум. !zn

Читайте також:

Янукович підписав закон про всеукраїнський референдум

Закон про референдум спростить Януковичу процедуру переписування Конституції

Венеціанська комісія закликала Україну інтенсивніше переглядати Конституцію

Член Конституційної асамблеї: Конституційний суд нездатний відстояти верховенство Конституції

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі