Опозиція планує ліквідувати Конституційний суд

Поділитися
Об'єднана опозиція в разі перемоги на виборах збирається позбавити МВС і СБУ функції боротьби з корупцією і створити єдиний орган - Національне антикорупційне бюро, «яке отримає повноваження для реальної війни з корупцією». У рамках реформи судової системи опозиція планує скасувати Конституційний Суд.

Об'єднана опозиція виступає за позбавлення СБУ і МВС повноважень із боротьби з корупцією та передачу цих функцій Національному антикорупційному бюро, а також за люстрацію суддівського корпусу та ліквідацію КСУ. Про це заявив голова Ради Об'єднаної опозиції «Батьківщина» Арсеній Яценюк сьогодні на прес-конференції в Донецьку.

За словами Яценюка, в плані змін Об'єднаної опозиції - позбавлення МВС і СБУ функції боротьби з корупцією та створення єдиного органу - Національного антикорупційного бюро, «яке отримає повноваження для реальної війни з корупцією».
Ресурси для створення цього органу, за словами Яценюка, будуть отримані за рахунок скорочення повноважень і чисельності відповідних підрозділів МВС та СБУ. При цьому повноваження СБУ, за законом, повинні бути виключно у сфері національної безпеки: «контррозвідка, боротьба з тероризмом, захист державної таємниці», зазначив Яценюк.
За його словами, ряд контрольних повноважень прокуратури неконституційні. «Відповідно до чинної Конституції органи прокуратури позбавлені функції загального нагляду. Але функція загального нагляду - це основна корупційна функція в органах прокуратури», - заявив Яценюк.
Він підкреслив, що Об'єднана опозиція виступає за позбавлення прокуратури функцій, які не належать їй за законом. «Функція прокуратури - підтримувати державне обвинувачення і не контролювати, а регулювати питання слідства», - сказав він.
При цьому Яценюк підкреслив, що корупцію в Україні неможливо подолати без подолання корупції в суддівській системі. Він повідомив, що влада планує внести зміни до Конституції, відповідно до яких позбавити парламент функції призначення суддів, «таким чином, позбавивши законодавчу гілку влади однієї з базових контрольних функцій - впливу на призначення суддів та відповідальність суддів».
За його словами, в рамках реформи судової системи Об'єднана опозиція передбачає тотальну люстрацію суддівського корпусу, якісні зміни функцій вищої кваліфікаційної комісії та з'їзду суддів, а також скасувати Конституційний Суд України. «Конституційний суд - це ніщо інше як підрозділ Адміністрації президента. Потрібно передати функції конституційної юрисдикції Верховному суду України», - підкреслив Яценюк. !zn
Читайте також:
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі