Опозицію вразив «цинізм Литвина, коли спікер намагається зберегти власну шкуру»

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Опозиція заявила, що спікер Володимир Литвин після голосування законопроекту про мови намагається прикрити свою зраду України фальшивими звинуваченнями на адресу опозиції, прагнучи зберегти «залишки рейтингу» у виборчому окрузі в Житомирській області.

Фракції "БЮТ-Батьківщина" та "Наша Україна – Народна самооборона" заявляють, що голова Верховної Ради Володимир Литвин після вчорашнього голосування законопроекту про мови намагається прикрити свою зраду України фальшивими звинуваченнями на адресу опозиції. Про це йдеться в заяві опозиційних фракцій, передає прес-служба "Батькывщини".

"Черговим проявом такої зради стали дії спікера під час ганебного голосування за законопроект Партії регіонів про фактичний статус російської мови як державної. Цей законопроект зусиллями, в тому числі пана Литвина, розколює Україну і закладає міну під її державність. Тепер спікер намагається перевести стрілки на опозицію, прагнучи зберегти рештки рейтингу у виборчому окрузі на Житомирщині", - вказують опозиційні депутати.

"Пан Литвин швидко "забув", як він вкотре порушив Регламент Верховної Ради та рішення Погоджувальної ради фракцій про порядок розгляду законопроектів. Як слухняний виконавець вказівок Партії регіонів взяв під козирок і протягнув ганебний законопроект Колесніченка-Ківалова. Всі найгірші рішення цього скликання парламенту більшістю імені Януковича приймалися за прямої участі спікера. Тепер, з наближенням виборів, він злякався, що може програти навіть у "пригодованому" за державний кошт окрузі", - йдеться в заяві двох фракцій.

"Нас не цікавить, за що там влада підвісила Литвина. Вражає його цинізм, коли спікер так намагається зберегти власну шкуру і продовжити перебування у теплому кріслі, що готовий на будь-яку брехню. Але всі зрадники рано чи пізно отримають по заслугам від українського народу", - наголошує опозиція.

Читайте: Прийняття мовного закону - результат домовленості між опозицією і більшістю, - Литвин

Як відомо, Верховна Рада 5 червня проголосувала в першому читанні за законопроект № 9073 «Про основи державної мовної політики» народних депутатів (Партія регіонів) Вадима Колесниченка та Сергія Кивалова.

Перед цим на Погоджувальній раді керівники фракцій домовилися голосувати за всі 5 зареєстрованих у ВР мовні законопроекти. Проект Колесниченко-Кивалова мав голосуватися третім, проте Литвин поставив його на голосування першим.

Представники опозиції звинуватили Литвина в порушенні Регламенту.

Проте голова Верховної Ради стверджує, що ніяких порушень Регламенту під час прийняття мовного законопроекту не було.

«Я діяв за Регламентом і не повинен нікому нічого пояснювати. Все очевидно і зрозуміло - згідно з Регламентом ми не можемо переходити до розгляду наступних питань, не завершивши розгляд попереднього», - сказав спікер.

Пізніше прес-служба ВР розповсюдила заяву, що «звинувачення з боку окремих народних депутатів про домовленості щодо процедури, порядку або ходу прийняття за основу законопроекту про засади державної мовної політики є спробою виправдати власну мовчазну згоду на прийняття цього документа». !zn

Читайте також:

Опозиція не встигла зірвати голосування мовного законопроекту через «хитрий план» Литвина

Яценюк визнав, що опозиція сьогодні зганьбилася

У Партії регіонів упевнені, що опозиція не завадить прийняти закон про мови в цілому

Держдума Росії сподівається на швидке ухвалення Радою закону про статус російської мови в цілому

Рада прийняла в першому читанні законопроект про статус російської мови


Законопроект про статус російської мови до другого читання будуть готувати місяць

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі