Опозиція пообіцяла Януковичу імпічмент, а чиновникам - люстрацію

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Метою програми опозиції декларується "вивести країну з кризи, забезпечити справедливий розподіл національного багатства, повернути Україну на шлях європейського розвитку, забезпечити людям гідні умови життя, підпорядкувати владу громадянам".

Об'єднана опозиція в своїй програмі "Справедлива держава, чесна влада, гідне життя" пропонує запровадити механізм висловлення недовіри президентові через референдум та унормувати процедуру його імпічменту.

"Ми надамо громадянам широкі можливості впливати на владу через референдуми. Запровадимо механізм висловлення недовіри Президентові через референдум. Будемо нормувати процедуру імпічменту глави держави. Надамо можливість виборцям відкликати депутатів. Позбавимо недоторканності народних депутатів і суддів", - йдеться в проекті програми, затвердженому 12 травня на форумі об'єднаної опозиції на Михайлівській площі в Києві.

Метою програми декларується "вивести країну з кризи, забезпечити справедливий розподіл національного багатства, повернути Україну на шлях європейського розвитку, забезпечити людям гідні умови життя, підпорядкувати владу громадянам". "Кримінальній окупації України буде покладено край. Ми усунемо режим Януковича від влади шляхом чесних і демократичних виборів", - сказано в преамбулі програми.

Як заявив виступаючи на форумі лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк, після перемоги на виборах в жовтні 2012 року нова демократична більшість у Раді законодавчо оформить порядок проведення імпічменту президента і усуне від влади чинного президента Віктора Януковича. "Перше, що зробить новий демократичний парламент, нова парламентська більшість - ми ліквідуємо монархію Януковича. Новий парламент ухвалить закон про порядок імпічменту і першим під імпічмент піде Янукович", - заявив А.Яценюк (в Україні існує конституційна норма про імпічмент, проте відсутній закон про порядок такої процедури).

У програмі є 7 "першочергових завдань", які об'єднана опозиція обіцяє вирішити після приходу до влади."Замість Податкового кодексу нинішньої влади... ми ухвалимо новий - Кодекс економічного зростання. Кількість податків буде зменшено, їх ставки знижено, процедуру сплати спрощено", - наголошується в програмі.

Крім того, в програмі пропонується встановити новий прожитковий мінімум і підвищити розмір мінімальної зарплати вище його оцінки, а протягом 5 років - перевищить його в 2 рази. Також у програмі ставиться акцент на боротьбі з корупцією і пропонується створити Національне антикорупційне бюро.

Тимошенко з в'язниці запропонувала механізми демократизації українського суспільства

Таке бюро, за словами Яценюка, "проведе люстрацію всіх вищих державних посадових осіб і всіх чиновників". "Ми перевіримо доходи і маєтки всіх, починаючи від президента і закінчуючи керівниками районної чи обласної адміністрації", - заявив він, зазначивши, що буде проведена ревізія доходів сімей чиновників.

Крім цього, в планах опозиції прийняти закон про повернення в державну власність стратегічних об'єктів енергетики, транспорту і комунікації, які були передані в приватні руки в період правління Януковича.

Крім того, опозиціонери пропонують провести судову реформу. "Нами будуть внесені зміни до законодавства про судову владу, що зроблять її незалежною від впливу інших владних інституцій. Ми створимо реально працюючий суд присяжних. Ми проведемо реформи прокуратури і правоохоронних органів, перетворимо їх з репрессивно-каральних на правозахисні, встановимо над ними ефективний цивільний контроль. Ми значно скоротимо кількість міліцейських спецпідрозділів, які сьогодні використовуються проти мирних громадян. Ми звільнимо з в'язниць... всіх політичних в'язнів і противників режиму... Судді, прокурори, працівники міліції, всі посадові особи, причетні до політичних переслідувань, будуть притягнуті до відповідальності", - зазначається в тексті презентації програми.

Також у програмі "пропонується замість дорогого російського газу" використовувати "дешеву українську енергію", а також наголошується, що "ми не допустимо втрати державою її ГТС - стратегічного ресурсу, який має належати майбутнім поколінням".

Також опозиціонери заявляють про наміри "усунути кримінально-олігархічний режим" і повернути Україну на "Європейський демократичний шлях розвитку".

Крім того, пропонується "провести масштабну реформу політичної системи, яка створить збалансовану владу". "Президент буде лише одним з її інститутів, який працюватиме під контролем народу, а його повноваження будуть обмежені повноваження парламенту. Судова гілка влади стане реально незалежною", - наголошується в тексті презентації

Луценко переконаний, що опозиції вдасться покласти край культу «Мурки»

У розділі "Програма змін для України" викладена стратегія виведення країни з кризи і її подальшого розвитку, представлені механізми досягнення нового рівня зарплат, пенсій, цін і тарифів, визначені інструменти для боротьби з корупцією, встановлення підзвітності та прозорості влади, презентовані законодавчі шляхи для відродження села, зниження рівня безробіття, запровадження нових стандартів в освіті і медицині, розвитку культурного простору.

"Програма чітко фіксує європейський напрямок розвитку України, зокрема, необхідність підписання Угоди про асоціацію з ЄС і встановлення рівноправних відносин з країнами світу. Проект Програми буде допрацьовано під час всенародного громадського обговорення", - резюмується в тексті презентації.

Передбачається, що протягом травня - липня 2012 року буде проведена серія конференцій, круглих столів, громадських слухань із залученням представників громадянського суспільства, експертів, громадських організацій, на яких буде обговорюватися запропонований проект Програми.

Передбачається, що всі надані пропозиції будуть узагальнені, і вдосконалений проект програми дій буде винесено на наступний всеукраїнський форум об'єднаної опозиції.

У Резолюції наголошується, що опозиція зробила висновки з помилок минулого. "В ім'я України ми відкинули свої амбіції: найпотужніші опозиційні партії об'єдналися в одну команду - Об'єднаної опозиції - союз українських демократичних сил, який захищає національні інтереси і виступає єдиною реальною альтернативою нинішній владі", - йдеться в документі. Опозиція переконана, що відсторонить режим Віктор Януковича від влади, сформує в майбутній Верховній Раді демократичну більшість і поверне Україну на європейський шлях розвитку, підкреслюється в документі. "Ми розуміємо, що такі масштабні завдання може вирішити тільки нова влада, яка має довіру і підтримку суспільства. Ми хочемо бачити всіх громадян України співавторами остаточної Програми дій Об'єднаної опозиції, яка після нашої перемоги на виборах неодмінно стане Програмою дій нової демократичної української влади", - йдеться у резолюції.

Після прийняття резолюції форум опозиційних сил України завершив роботу. На завершенні форуму прозвучала молитва за Україну «Боже великий єдиний». !zn

Читайте також:

У Києві розпочався форум об'єднаної опозиції


Опозиція оцінила стан Януковича і членів уряду в $ 26 мільярдів

Замість УТ-1 транслюватиме збори об'єднаної опозиції буде ТВі

«Батьківщина» і «Фронт змін» об'єдналися для участі у виборах: список очолять Тимошенко і Яценюк

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі