Опозиція знову спробує скасувати «статті Тимошенко»

Поділитися
© cimecontenziose.blog.lettera43.it
У Верховній Раді знову було зареєстровано законопроект, що передбачає декриміналізацію статей, за якими було засуджено Юлію Тимошенко.

Представники опозиції зробили чергову спробу звільнити екс-прем'єра Юлію Тимошенко. У Верховній Раді знову був зареєстрований законопроект, що передбачає декриміналізацію ст. 365, за якою вона була засуджена, а також ст. 364 Кримінального кодексу.

Законопроект N9767 «Про внесення змін до Кримінального кодексу (щодо декриміналізації відповідальності за політичні рішення)» зареєстрували вчора у Верховній Раді народні депутати Віктор Швець та Юрій Прокопчук (обидва - «БЮТ-Батьківщина»). Вони пропонують перейменувати ст. 364 (замість «зловживання владою» - «зловживання повноваженнями») і ст. 365 КК (замість «перевищення влади» - «перевищення повноважень»), пише
«КоммерсантЪ-Украина».

Головне ж нововведення стосується осіб, які не можуть бути притягнуті до відповідальності за вчинення цих злочинів: "До посадових осіб у статтях 364, 365 цього кодексу не належать президент, прем'єр та інші члени Кабінету міністрів".
Підставою для чергової спроби змінити вказані статті (як відомо, за ст. 365 КК екс-прем'єр Юлія Тимошенко була засуджена до семи років позбавлення волі) стала остання резолюція Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ).

У ній йдеться, що «статті 364, 365 Кримінального кодексу є занадто широкими у застосуванні і, по суті, дозволяють постфактум криміналізувати звичайні політичні рішення». «Виходячи з цього, ПАРЄ закликає українську владу невідкладно внести зміни до зазначених статтей Кримінального кодексу відповідно до стандартів Ради Європи», - підкреслюють автори законопроекту.

Слід зазначити, що напередодні президент Віктор Янукович, перебуваючи в Кіровограді, заявив, що прийняття нового законодавства, зокрема проекту Кримінально-процесуального кодексу, виключить в майбутньому можливість порушення справ, «аналогічних до справ Луценка і Тимошенко». За його словами, ці норми приймуть на найближчій сесії Верховної ради, і вони «будуть відповідати всім європейським стандартам».

Цю заяву глави держави не можна розцінювати як намір докласти зусиль до звільнення екс-прем'єра і колишнього глави МВС, стверджують у Партії регіонів. «Президент говорив про новий Кримінально-процесуальний кодекс, який, безумовно, буде радикально ліберальним», - сказав перший заступник глави парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Олійник (Партія регіонів), наголосивши, що про декриміналізацію окремих статей КК мова не йде.

Разом з тим депутат висловив здивування тим, що в резолюції ПАРЄ говорилося про необхідність декриміналізації ст. 364 КК: «До цього жоден опозиціонер не чіпав цю статтю, до неї не було претензій, ніхто не піднімав питання про її перегляд, та і Юлії Володимирівні не пред'являлося обвинувачення за ст. 364. Це свідчить про те, що в Парламентській асамблеї не до кінця вникли в суть того, що відбувається в Україні». Пропозиція опозиції зробити виняток для керівництва виконавчої влади і зовсім обурила депутата. «Це неправильний підхід, який дуже погано пахне», - вважає Володимир Олійник. !zn

Читайте також

Бютівці вимагають від Пшонки відзвітувати щодо резолюції ПАРЄ

Україна буде під моніторингом ПАРЄ, поки не виконає всі зобов'язання

Президент Європарламенту: Янукович має помилувати Тимошенко

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі