Орленко пішов з посту глави Нацекоінвестагентства через позиції міністра екології з Кіотського протоколу

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Проекти теплосанації і переведення котелень на біопаливо в соціальному секторі впроваджувалися б куди ефективніше, коли б не забюрократизована процедурних питань і, головним чином, адмінреформа, що паралізувала на півроку роботу екоагентства.

У результаті цього останнє, замість відбору проектів, реалізація яких має завершитися до 31 грудня 2012 року, боролося з новопризначеним куратором своєї діяльності - міністром екології, який вперто пропонував японській стороні як інвестору, котрий купив квоти на викиди, такі проекти в сфері екології, термін реалізації за якими становить три роки та більше.

Позиція міністра екології не змінилася й донині, попри категоричну відмову японської сторони будувати нові комплексні підприємства з утилізації сміття чи тим паче реконструювати київський сміттєспалювальний завод «Енергія», з трьох причин. По-перше, самі японці таких технологій у подібних масштабах не використовують через їхню низьку ефективність із погляду як екології, так і енерго­збереження. По-друге, проект, який лобіюється міністром, є надвитратним і не має достатнього ефекту в сфері скорочення викидів парникових газів. І, по-третє, термін його реалізації перевищує термін дії першого етапу Кіотського протоколу, у рамках якого мають бути освоєні кошти, отримані Україною від продажу квот на викиди парникових газів.

За інформацією ZN.UA,саме через складне сприйняття цієї інформації як японською стороною, так і фахівцями Держ­агентства екологічних інвестицій був змушений подати у відставку за власним бажанням голова Нацекоінвестагентства Сергій Орленко. Інших - відповідальних за зрив реалізації проектів згідно з Кіотським протоколом - президент обіцяв «знімати власноруч».

Утім, на тлі назрілого інфраструктурного колапсу ЖКГ розміром у 700 млрд. грн., який животрепетно позначив в авторській статті Анатолій Близнюк, такі дрібниці, як зрив виконання кіотських програм, турбують мало. А мали б. Причому насамперед не Миколу Злочевського, який готується (судячи з усього) до відставки, а саме міністра ЖКГ.

Проекти, що впроваджують ефективні японські технології, могли б стати пілотними для подальшого масштабного їхнього впровадження по всій країні вже в рамках реформи ЖКГ. Наприклад, окремою національною програмою через агентство Владислава Каськіва чи в рамках Нацагентства з енер­гоефективності Миколи Паш­кевича.

Детальніше читайте в свіжому випуску "Дзеркала тижня. Україна" в статті Олекси Дорошенка.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі