Особистий архів голови Пентагону часів Кеннеді проданий більш ніж за мільйон доларів

Поділитися
© opoccuu.com
Особистий архів Роберта Макнамари, який обіймав посаду міністра оборони США в адміністраціях президентів Джона Кеннеді і Ліндона Джонсона, проданий на аукціоні в більш ніж за 1 млн доларів. Розпродаж колекції, що включає листи, документи, фотографії та особисті речі Макнамари, було приурочено до 50-річчя Карибської кризи, що поставила світ на межу ядерної війни.

Особистий архів Роберта Макнамари, який обіймав посаду міністра оборони США в адміністраціях президентів Джона Кеннеді і Ліндона Джонсона, проданий на аукціоні в Нью-Йорку більш ніж за 1 млн доларів.

Ця сума значно перевищила очікування організаторів торгів, повідомили представники аукціонного будинку Sotheby's.

Розпродаж колекції, що включає листи, документи, фотографії та особисті речі Макнамари, було приурочено до 50-річчя Карибської кризи, що поставила світ на межу ядерної війни.

Макнамара очолював військове відомство США з 1961 по 1968 роки і був безпосередньо причетний до військової операції в затоці Свіней на Кубі і вирішення Карибської кризи. Він також доклав чимало зусиль для того, щоб США приєдналися до війни у В'єтнамі, яку сам Макнамара згодом назвав "дурною і дорогою помилкою".

- Джон Кеннеді хотів розв'язати Третю світову війну, а також вбити Кастро і Че Гевару

Головним лотом торгів стали два стільці з кабінету, в якому проводили наради найближчі радники президента Кеннеді. Разом з листом, підписаним тодішньою першою леді США Жаклін Кеннеді, вони пішли з молотка за 146,5 тисячі доларів.

Срібне прес-пап'є з вигравіруваними на ньому датами Карибської кризи - подарунок Макнамарі від президента Кеннеді - було продано за 95,5 тисячі доларів. Це більш ніж у три рази вище його оціночної вартості.

Увагу колекціонерів привернула також Президентська медаль свободи - одна з двох вищих цивільних нагород у США, якою Макнамара був нагороджений в 1968 році, - після того, як вийшов у відставку й очолив Світовий банк. Вона пішла з молотка за 34 тисячі доларів. Організатори торгів розраховували виручити за неї у п'ять разів менше.

Наказ про призначення Макнамари на посаду міністра оборони, підписаний Кеннеді і держсекретарем Діном Раском, був проданий за 20 тисяч доларів, що майже у два рази перевищило його оцінну вартість.

Цінність архіву Макнамари, за словами представників Sotheby's, полягає в тому, що він "є візуальним відображенням подій 1960-х років, які, безумовно, є найбільш неоднозначними та провокаційними за всю історію Америки". !zn

Читайте також:

Карибська криза: «Анадир» проти «Мангуста»

Психологи виявили у найуспішніших президентів США схильність до психопатії

Передсмертні щоденники Че Гевари виклали в інтернет

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі