Парламент Грузії одноголосно прийняв закон про люстрацію, а також заборону фашистської і комуністичної символіки

Поділитися
© carmelit.co.il
Парламент Грузії у вівторок, 31 травня, прийняв «Хартію свободи», яка зокрема вводить обмеження для колишніх співробітників спецслужб Радянського Союзу, колишніх вищих посадових осіб компартії та комсомолу, наказує не допускати використання у громадських місцях фашистської і комуністичної символіки та встановлює контроль за фінансовими потоками з-за кордону.

Автором хартії є голова опозиційної фракції «Сильна Грузія» Гія Тортладзе, який об'єднав у цьому документі раніше розроблені ним законопроекти «Про люстрацію» і «Акт патріота».

Хартію було прийнято одноголосно. «За» проголосував 91 депутат.

Кілька положень хартії набувають чинності вже зараз, до 1 січня 2012 року, а частина, що залишилася, з 1 січня 2012 року.

Частина хартії, що стосується люстрації, передбачає встановлення посадових обмежень для колишніх співробітників спецслужб Радянського Союзу, а також колишніх вищих посадових осіб компартії та комсомолу. Ці люди не зможуть працювати у представницьких чи виконавчих органах, раді безпеки, кабінеті міністрів, займати посади голів департаментів, в адміністрації президента, апараті парламенту, урядовій канцелярії, регулюючих комісіях.

Для цієї категорії також буде задіяно обмеження для роботи у міністерствах оборони і внутрішніх справ, оперативних підрозділах у званні віце-полковника і вище. Вони також не можуть обіймати посади суддів, керівників вищих навчальних закладів, проректорів, деканів та завідувачів кафедрою. Також для них буде неможливо перебувати у керівництві Громадського телебачення або бути членом регулюючої ради.

Особи, які підпадають під люстрацію, повинні піти у відставку протягом місяця після набуття законом чинності, а якщо ні - спеціальна комісія оприлюднить інформацію про них.

Особи, які співпрацювали з радянськими спецслужбами, зможуть брати участь у виборах лише після того, як інформація про це стане публічною для виборців.

Друга частина хартії, «Акт патріота» - це пакет антитерористичних заходів, які передбачають охорону стратегічних будівель та споруд, моніторинг так званих «умовних кордонів», а також моніторинг вантажів, що ввозяться до Грузії, і значних фінансових перерахувань.

Передбачається включення до єдиної бази МВС всіх стратегічних і важливих об'єктів, таких як аеропорти, порти, центральні та вузлові станції, станції метрополітену, мости, місця скупчення людей.

Комісія, яка буде розглядати реєстри осіб, що потрапляють під люстрацію, повинна бути створена президентом, і по одній людині в ній будуть представляти фракції парламенту Грузії. Відповідно до законопроекту, комісію створює президент і в ній по одному члену зможуть представити фракції парламенту Грузії.

Протягом шести місяців після набуття заоном чинності, комісія отримає у своє розпорядження від відповідних органів матеріали про секретних агентів радянських спецслужб.

Також до функцій комісії увійде функція розгляду і прийняття рішень щодо викорінення комуністичної чи фашистської символіки, культових будівель, пам'ятників, монументів, назв вулиць, які пропагують комуністичну чи фашистську ідеологію.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі