Парламент Лівії обрав нового прем'єра

Поділитися
© Eurosport
За нового прем'єра Алі Зідана проголосували 93 з 200 депутатів конгресу. Його суперник - нинішній міністр у справах місцевого самоврядування Лівії, Мохаммед аль-Храрі, набрав 85 голосів законодавців.

Загальний національний конгрес Лівії обрав новим прем'єр-міністром Алі Зідана, колишнього правозахисника і опозиціонера режиму лідера Джамахірії Муаммара Каддафі.

Тиждень тому лівійський конгрес відсторонив від посади прем'єр-міністра Мустафу Абу Шагура, повторно відхиливши запропонований ним склад уряду.

Тепер обов'язок формування кабінету міністрів перейшов до Алі Зідана, який повинен протягом 15 діб надати на розгляд парламенту свої пропозиції щодо кандидатур.

Загальний національний конгрес Лівії був сформований в липні 2012 року за підсумками перших за 60 років парламентських виборів. До нього увійшли 200 депутатів, 120 з яких були обрані прямим голосуванням, решта - за партійними списками.

Віце-прем'єр Лівії Мустафа Абу Шагур був обраний парламентом на пост глави ще не сформованого лівійського уряду у середині вересня. У жовтні конгрес двічі відхилив пропозиції Шагура щодо складу кабінету міністрів, після чого виніс прем'єру вотум недовіри.

З лютого по жовтень 2011 року у Лівії тривало збройне повстання. За час протистояння урядових сил, з одного боку, і авіації НАТО і повстанців - з іншого, загинули десятки тисяч людей, величезного збитку було завдано економіці та інфраструктурі цієї нафтовидобувної країни. Полковник Муамар Каддафі, який правив Лівією 42 роки, був убитий 20 жовтня 2011 року в околицях своєї малої батьківщини - міста Сирт. Кортеж, у складі якого перебувала машина з полковником, намагався покинути обложене з усіх боків місто, однак потрапив під обстріл авіації НАТО. За офіційною версією, Каддафі схопили бійці ПНР.

На думку багатьох, саме Зідану вдалося у 2011 році переконати президента Франції Ніколя Саркозі підтримати повстання проти полковника Муаммара Каддафі. !zn

Читайте також:

США оприлюднили подробиці загибелі посла в Лівії

Перехідна національна рада Лівії передала владу обраному парламенту

У Лівії оголошено остаточні результати виборів

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі