Парламент Вірменії розгляне закон про визнання Нагірного Карабаху

Поділитися
Заяви про необхідність визнати суверенітет Нагірного Карабаху зазвучали у Вірменії незабаром після чергового загострення відносин з Азербайджаном.

4 вересня у парламенті Вірменії фракція партії «Спадщина» запропонувала визнати Нагірний Карабах. У разі прийняття відповідний закон набере чинності на десятий день після його опублікування.

«Прийняттям закону з боку Республіки Вірменія юридично буде визнаний фактичний статус Арцаха (вірменська назва Карабаху), виходячи з тих обставин, що Республіка НКР повністю задовольняє всі передумови закону про суверенну державу», - повідомили в партії.

Фракція «Спадщина» вже ініціювала обговорення в парламенті даного законопроекту в грудні 2010 року. Однак, тоді парламентська більшість провалила голосування, вказуючи на несвоєчасність цього документа в контексті продовження переговорного процесу щодо Карабаху.

Заяви про необхідність визнати Карабах з'явилися незабаром після того, як Угорщина видала Азербайджану Раміля Сафарова, засудженого в 2006 році угорським судом до довічного ув'язнення за вбивство вірменського офіцера Гургена Маргаряна.

Трагедія сталася 19 лютого 2004 року в Будапешті, куди обидва приїхали на курси англійської мови в рамках програми НАТО. Він був по-звірячому зарубаний Сафаровим сокирою уві сні. У 2006 році його засудили до довічного ув'язнення без права на помилування протягом 30 років, пізніше Апеляційний суд підтвердив це рішення.

Проте минулої п'ятниці, 30 серпня, Сафаров був виданий Азербайджану і в той же день помилуваний президентом цієї країни Ільхамом Алієвим. Офіційний Єреван був обурений такими діями і призупинив дипвідносини з Угорщиною.

Як відомо, конфлікт між Вірменією і Азербайджаном навколо Нагірного Карабаху почався в лютому 1988 року, коли населена переважно вірменами Нагірно-Карабахська автономна область (НКАО) заявила про вихід з Азербайджанської РСР. У вересні 1991 року в центрі НКАО Степанакерті було оголошено про створення Нагірно-Карабахської Республіки (НКР). Офіційний Баку визнав цей акт незаконним і скасував автономію Карабаху.

Розпочатий слідом за цим збройний конфлікт тривав до 12 травня 1994 року, коли набула чинності угода про перемир'я. У результаті Азербайджан втратив контроль над Нагірним Карабахом і - повністю або частково - сімома прилеглими до нього районами. З 1992 року ведуться переговори щодо мирного врегулювання конфлікту в рамках Мінської групи ОБСЄ, співголовами якої є США, Росія і Франція. Азербайджан наполягає на збереженні своєї територіальної цілісності, Вірменія захищає інтереси невизнаної республіки, оскільки Карабах не є стороною переговорів. !zn

Читайте також:

Нагірний Карабах: гра з від’ємною сумою

Вірменія посилює охорону на кордоні з Азербайджаном

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі