Передвиборча кампанія в Україні стартує 30 липня

Поділитися
Процес з виборів Верховної Ради України розпочнеться з 30 липня - саме з цієї дати партії зможуть висувати своїх кандидатів в народні депутати. Процес висунення кандидатів у депутати повинен завершитися 9 серпня.

Виборча кампанія з виборів народних депутатів України розпочнеться 30 липня. Це передбачено орієнтовним календарним планом основних організаційних заходів з підготовки та проведення виборів 28 жовтня, який оприлюднено на офіційному сайті Центральної виборчої комісії.

Згідно з планом, ЦВК повинна оголосити про початок виборчого процесу не пізніше 28 липня. Відповідно до закону «Про вибори народних депутатів України», вибори проводяться за змішаною пропорційно-мажоритарною системою - по 225 депутатів у загальнодержавному багатомандатному окрузі за партійними списками і в одномандатних округах.

Висування кандидатів за партійними списками і в одномандатних округах почнеться з 30 липня і завершиться 9 серпня. Кандидати у мажоритарних округах можуть висуватися партіями або шляхом самовисування.

На відміну від усіх попередніх парламентських виборів реєструвати кандидатів, які балотуються за мажоритаркою, буде ЦВК, а не окружні виборчі комісії.

Документи для реєстрації як партійних списків, так і кандидатів у мажоритарних округах, повинні бути подані до ЦВК не пізніше 13 серпня, після чого ЦВК не пізніше, ніж на п'ятий день повинен ухвалити рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації. Ще два дні відводиться на виправлення помилок і неточностей в документах, поданих для реєстрації кандидатів. Таким чином, реєстрація кандидатів у депутати повинна завершитися 20 серпня.

Партії та кандидати в одномандатних округах мають право почати передвиборчу агітацію з наступного дня після реєстрації. ЦВК має сформувати 225 окружних виборчих комісій, які надалі будуть діяти на постійній основі, до 26 серпня, а окружкоми в свою чергу сформують 33,5 тисячі дільничних виборчих комісій (також на постійній основі) до 26 вересня.

ЦВК має затвердити форму, колір і текст виборчих бюлетенів для голосування як у багатомандатному загальнодержавному, так і в одномандатних округах, до 4 вересня і забезпечити їх виготовлення на державних поліграфічних підприємствах до 20 жовтня.

Голосування на виборах народних депутатів відбудеться 28 жовтня, ЦВК має встановити офіційні результати виборів до 12 листопада і оприлюднити їх у газетах «Голос Україні» і «Урядовий кур'єр» не пізніше, ніж через п'ять днів після прийняття рішення про результати голосування, тобто не пізніше 17 листопада. !zn

Читайте також:

Центрвиборчком оголосить офіційні результати виборів до Ради не пізніше 12 листопада

ЦВК створила 225 одномандатних виборчих округів

Вибори в Раду залучать в Україну з офшорів $1 мільярд

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі