Перехідна національна рада Лівії передала владу обраному парламенту

Поділитися
© novamakedonija.com.mk
Генеральний національний конгрес, виконуючий в Лівії функції парламенту, в ніч на четвер прийняв естафету влади від Національної перехідної ради.

Лівійська Перехідна національна рада передала владу Загальному національному конгресу, обраному в липні за підсумками перших за 60 років парламентських виборів.

У завдання конгресу буде входити керування країною в перехідний період, формування кабінету міністрів, а також прийняття закону про вибори до комітету з підготовки проекту нової конституції.

«Я передаю наші конституційні повноваження Загальному національному конгресу, який тепер є легітимним представником лівійського народу. Відтепер ПНР не існує. Її розпущено», - заявив глава ПНР Мустафа Абдельджаліль.

Спочатку церемонію передачі влади повинна була вести жінка з макіяжем і з непокритою головою. Однак члени ПНР не дозволили їй піднятися на трибуну і провели церемонію самі. «Ми віримо в свободу особистості, проте ми мусульмани, які дотримуються своїх принципів. Всі повинні це розуміти», - заявив Абдельджаліль.

Урочиста церемонія передачі влади стала єдиним питанням порядку денного першого засідання парламенту. ПНР сформовано після початку збройного повстання проти Муамара Каддафі в лютому 2011 року.

Призначення першого засідання конгресу на середу, 15 серпня, 20-й день священного для мусульман місяця Рамадана, має символічний зміст. У 2011 році в 20-й день Рамадану (тоді він припав на 20 серпня) почався наступ на Тріполі, за підсумками якого повстанці взяли столицю під контроль.

На виборах у Загальний національний конгрес, які, за задумом лівійської влади, повинні були стати першим найважливішим етапом на шляху передачі влади обраному керівництву після повалення Каддафі, було визначено володарів 200 депутатських мандатів. 120 депутатів були обрані прямим голосуванням, решта - за партійними списками. Майже половина відведених партіям мандатів (39 з 80) отримав Союз національних сил, що складається з ліберальних партій. Ісламістська Партія будівництва та справедливості - політичне крило лівійської асоціації «Братів-мусульман» - отримала 17 мандатів. Решта 20 місць зайняли представники невеликих партій - в основному, регіональних.

Нагадаємо, в середині лютого 2011 року на тлі подій так званої «арабської весни» в Лівії почалися масові демонстрації з вимогою усунення Муамара Каддафі. Згодом вони переросли в збройне протистояння між силами режиму та опозицією, що отримала підтримку сил НАТО. Опозиція сформувала в другому за величиною місті країни Бенгазі Перехідну національну раду, яку було оголошено єдиним легітимним органом влади.

Муамар Каддафі загинув 20 жовтня в околицях міста Сирт від рук повстанців. За час бойових дій між прихильниками керівного режиму і силами опозиції загинули тисячі людей, величезний збиток був нанесений економіці і інфраструктурі цієї багатої нафтою і газом країни. !zn

Читайте також:

У Лівії оголошено остаточні результати виборів

Парламентські вибори в Лівії закінчилися перестрілкою між поліцією і протестувальниками

Екс-прем'єр Лівії підтвердив, що Каддафі фінансував президентську кампанію Саркозі

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі