Перекроювання виборчих округів на Рівненщині може піти на користь окремим кандидатам

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© misstyle-look.blogspot.com
Відповідно до постанови ЦВК обласний центр було розділено між двома виборчими округами. Причиною такого поділу можна вважати те, що згідно даних Державного реєстру виборців в Рівному проживає понад 190 тис. виборців, що перевищує законодавчо визначену кількість виборців округу. Щоб вирішити цю проблему 9 виборчих дільниць з орієнтовною кількість виборців близько 17 тисяч перейшли до сусіднього виборчого округу.

Незважаючи на те, що Центральна виборча комісія залишила кількість виборчих округів у Рівненській області на попередньому рівні – п’ять, встановлення їх меж у самому обласному центрі громадськість сприйняла досить неоднозначно.

За інформацією кореспондента ZN.UA, виборчі дільниці в місті Рівному розділили між двома виборчими округами. Причиною стала завелика кількість виборців в обласному центрі(округ №152) – понад 190 тисяч, яка перевищує дозволене законом 12 відсоткове максимальне відхилення від середньої кількості – 161тисяча 140 осіб. Дев’ять виборчих дільниць із майже 17 тисячами виборців у районі Рівненського льонокомбінату відійшли до сусіднього округу - №153. Зауважимо, що це не останні за порядковими номерами дільниці в Рівному. І їх перекидання в інший округ зроблене в інтересах чи, навпаки, на шкоду потенційних кандидатів у депутати.

Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА в Рівненській області Анатолій Боднарчук не виключає, що „підрізання” Рівненського округу грає на руку нинішньому міському голові Володимиру Хомку, який, скоріш за все, змагатиметься за мандат нардепа як незалежний кандидат.

„У міського голови Рівного тривалий час існували конфлікти з мешканцями гуртожитків, які знаходилися на балансі льонокомбінату (гуртожитки по вулицях Фабричній, Гагаріна та Льонокомбінатівській), - каже Боднарчук. - Мешканці вимагали прийняти гуртожитки на баланс міста та неодноразово пікетували з цієї причини міську раду. Попри те, що гуртожитки таки прийняли у комунальну власність міста, навряд чи міський голова здобув би тут належний рівень підтримки”.

Із відзрізанням дев’яти дільниць значну кількість виборців втратив інший потенційний кандидат – хмельницький бізнесмен Олег Червонюк, який три роки тому придбав ВАТ „Рівненський льонокомбінат”.

Нагадаємо, на початку квітня ЦВК затвердила кількість округів в кожній області. В Рівненській області, як і в 2002 році, утворено 5 виборчих округів. На засіданні 28 квітня ЦВК встановила їх межі, перекроївши 3 з 5-ти виборчих округи на Рівненщині. Реформації зазнали округи з центром у Рівному, Дубно та смт. Гощі. Межі виборчих округів з центрами у Сарнах та Дубровиці залишилися без змін.

Змінилася і нумерація округів. У 2002 році на Рівненщині обліковувалися від 153 до 157 виборчого округу. З 2012 року, нумерація округів починатиметься із 152-го і закінчуватиметься 156. !zn

Читайте також:
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі