Політикам хочуть заборонити їздити в «годину-пік»

Поділитися
У Верховній Раді зареєстрований законопроект про внесення змін до Закону України «Про дорожній рух» (щодо тимчасового обмеження або заборони руху транспортних засобів).

У Верховній Раді зареєстрований законопроект про внесення змін до Закону України «Про дорожній рух» (щодо тимчасового обмеження або заборони руху транспортних засобів).

Законодавча ініціатива депутатів фракції «БЮТ-Батьківщина» Олександра Сочки та Андрія Павловського передбачає введення нових правил перекриття доріг при пересуванні автомобільного транспорту осіб, щодо яких здійснюється державна охорона.

За словами одного з авторів законопроекту Сочки, стаття 26-1 Закону України «Про дорожній рух» у чинній редакції дозволяє обмежувати або забороняти рух під час проїзду президента, прем'єра, голови Верховної Ради, а також голів іноземних держав, парламентів і урядів, керівників міжнародних міжурядових організацій та іноземних делегацій, які перебувають в Україні з офіційним візитом, на 13 хвилин (обмеження або заборона встановлюється за 10 хвилин до і скасовується через 3 хвилини після проїзду кортежу-ред.).

«Таким чином, зупинка дорожнього руху на 13 хвилин у години найбільшої інтенсивності руху, у так звану «годину-пік», коли громадяни їдуть на роботу і повертаються додому, породжує істотні наслідки морально-психологічного, економічного та екологічного характеру. Порушується дисципліна трудового дня, оскільки через запізнення працівники несвоєчасно приступають до виконання своїх професійних обов'язків. У результаті простою в заторах великої кількості транспорту збільшуються викиди в атмосферу продуктів згоряння автомобільного палива. Через втрату можливості ефективно використовувати свій час люди відчувають себе в стресовому пригніченому стані», - сказав Сочка.

Він повідомив, що законопроект пропонує зменшити тимчасове обмеження або заборону руху транспортних засобів, пішоходів на окремих ділянках вулиць, автомобільних доріг не більше, ніж за п'ять хвилин (у чинній редакції «десять») до і скасовувати не пізніше, ніж через одну (в чинній редакції «три») хвилину після проїзду осіб, щодо яких здійснюється державна охорона.

Також, за словами депутата, забороняється при проїзді зазначених осіб перекривати рух у робочі дні з 07.30 до 09.00 і з 17.30 до 19.00, тобто у «годину-пік».

«Протокольні служби, які обслуговують керівників країни, а також формують графіки державних візитів, абсолютно легко можуть враховувати цю норму, і планувати пересування кортежів з урахуванням інтересів громадян», - вважає Сочка.

«Зараз говорять про те, що президент має намір пересісти на вертоліт і, мовляв, таким чином, буде вирішено питання щодо перекриття доріг під час пересування автомобільного транспорту осіб, щодо яких здійснюється державна охорона. Однак далі розмов справа не пішла, і Київ продовжує страждати від заторів. До того ж, вулиці перекриваються і під час руху кортежів прем'єра і голови Верховної Ради. Тому законодавчо врегулювати цю проблему потрібно в будь-якому випадку», - вважає депутат.

За його словами, проект закону пропонує ще досить м'який варіант у порівнянні з тим, які правила руху передбачені для зазначених осіб у країнах Європи. Так, зокрема, у Німеччині кортеж канцлера зобов'язаний дотримуватися всіх правил дорожнього руху, у Франції кортеж президента також дотримується правил дорожнього руху, а на перехрестях користується такими ж перевагами при проїзді, як автомобіль медичної допомоги або пожежна машина. За такими самими нормами регулюється рух автомобільного транспорту керівників держав Великобританії, Австрії, Бельгії тощо.

«Відомий випадок, коли Володимир Путін запізнився на державний прийом до англійської королеви у зв'язку з тим, що його кортеж змушений був їхати вулицями Лондона за всіма правилами. Думаю, після повідомлення про це засобів масової інформації авторитет іноземного гостя і, звичайно, королеви повинен був тільки зрости. Суспільство сприймає таку поведінку і розцінює її як прояв поваги до громадян», - сказав Сочка.

«Прийняття цього закону повністю залежить від однієї людини - Януковича. Якщо він захоче, парламентська більшість виконає його волю», - вважає депутат.

Раніше повідомлялося, що президент Віктор Янукович вирішив найближчим часом відмовитися від поїздок на автомобілі і діставатися до «Межигір'я» авіацією.

Міністр транспорту та зв'язку України Костянтин Єфименко вважає теоретично можливими, але складними з точки зору практичної реалізації польоти Януковича на роботу на вертольоті.

27 жовтня заступник мера Києва Євген Червоненко заявив, що політ президента України Віктора Януковича на вертольоті з резиденції «Межигір'я» до Адміністрації триватиме 6 хвилин і буде коштувати 800 гривень.

Київська влада хоче в майбутньому зробити вертольоти міським транспортом.

За матеріалами УНІАН

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі