Польща збирається збільшити відповідальність роботодавців, що влаштовують до себе іноземців

Поділитися
© adme.ua
Польська влада збирається підвищити відповідальність роботодавців, які влаштовують до себе на роботу мешканців інших країн за спрощеною системою працевлаштування. Згідно зі статистикою, саме за такою схемою працює абсолютна більшість українців у Польщі. Про це в середу, 27 жовтня, повідомили ЗМІ з посиланням на заяву заступника директора Департаменту праці Міністерства праці та соціальної політики Польщі Матеуша Гачінского.
Польська влада збирається підвищити відповідальність роботодавців, які влаштовують до себе на роботу мешканців інших країн за спрощеною системою працевлаштування. Згідно зі статистикою, саме за такою схемою працює абсолютна більшість українців у Польщі. Про це в середу, 27 жовтня, повідомили ЗМІ з посиланням на заяву заступника директора Департаменту праці Міністерства праці та соціальної політики Польщі Матеуша Гачінского. Згідно з повідомленнями, плановані зміни мають бути включені до відповідного розпорядження міністерства й почнуть повноцінно регулювати трудові відносини вже починаючи з 2011 року. «Вони (зміни) не стосуватимуться працівників, а будуть накладати додаткові обов'язки на роботодавців», - сказав Гачінскій, наголосивши, в той же час, що вони не будуть дуже важкими. Чиновник уточнив, що міністерство, зокрема, пропонує дозволити оформлювати заявки на працевлаштування іноземців за спрощеною системою лише тим роботодавцям, які не мають заборгованості перед польським бюджетом. За словами Матеуша Гачінского, остаточна версія розпорядження має бути оприлюднена в листопаді. На цей момент щодо розпорядження проходять консультації. «Нам важливо, щоб роботодавець, що бере на роботу іноземного працівника, усвідомлював, які обов'язки з цього випливають», - зазначив він. Гачінскій також підтвердив, що введена в 2007 році польською владою у формі експерименту спрощена система працевлаштування громадян держав - безпосередніх сусідів з наступного року діятиме без часових обмежень. Згідно зі статистикою, зібраною українськими дипломатами в Польщі, 70% скарг українців до консульств пов'язані з невиплатою зарплат польськими роботодавцями, що оформляють для українців заявку на працевлаштування, на підставі якої ті отримають візи, але не підписують контракт. За даними експертів, роботодавці часто відмовляються від укладання договору, щоб не оплачувати внески до фондів медичного й соціального страхування, а також для того, щоб заощадити на податках. У той же час без контракту українці позбавлені соціального й медичного захисту та не мають жодних шансів домогтися виплати зарплат у недобросовісного роботодавця. На сьогодні понад 90% заявок на працевлаштування за спрощеною системою польські роботодавці оформлюють на громадян України, які з початку дії експерименту 20 липня 2007 до 2010 року отримали понад 320 тис. заявок на роботу.

За матеріалами УНИАН

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі