Польща посилить відповідальність за нелегалів

Поділитися
Польська влада оголосила про плани посилити відповідальність роботодавців за нелегальне працевлаштування іноземців. Нове законодавство буде передбачати покарання у вигляді позбавлення волі на термін до 10 років. Згідно з інформацією польських ЗМІ, новий закон повинен набути чинності з 20 липня 2011 року.

У Польщі відзначено зростання кількості іноземців, які працевлаштовуються з порушенням чинного трудового законодавства.

За даними польських ЗМІ, що приводять результати перевірок державної інспекції праці, в першому півріччі 2010 року виявлено понад 230 іноземців, які порушують правила працевлаштування, що майже відповідає показниками за весь 2009 року.

Новий закон, який Польща повинна прийняти в рамках зобов'язань перед Євросоюзом, передбачає ряд нововведень, які посилюють відповідальність роботодавця за порушення.

Зокрема, кожен роботодавець повинен перевіряти у потенційного співробітника, якого хоче взяти на роботу, й який не є громадянином ЄС, документи, що підтверджують легальність його перебування у Польщі.

У разі працевлаштування особи, яка нелегально знаходиться в країні, роботодавцю, крім штрафу до 3 тисяч доларів, загрожує тюремне ув'язнення на термін від 3 місяців до 5 років. Якщо роботодавець повторно порушить законодавство, йому вже буде загрожувати до 10 років в'язниці.

Крім того, порушник три роки не зможе отримувати фінансову допомогу в рамках програм Європейського Союзу, а також дотації або субвенції від польських органів влади.

У разі підтвердження нелегального працевлаштування судом, порушник також втрачає право на участь у державних тендерах протягом п'яти років.

Згідно з даними польського Міністерства праці та соціальної політики, громадяни Україні є абсолютними лідерами серед іноземців, які працюють у Польщі.

У минулому році українці отримали понад 13 тисяч офіційних дозволів на роботу в Польщі та близько 170 тисяч заявок на роботу за спрощеною системою, що дозволяє працевлаштування до 6 місяців на рік.

За матеріалами УНІАН

Поділитися
Підготував/ла Дубенко Вадим
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі