Посол Євросоюзу: Янукович не виправдав покладених на нього надій

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Тейшейра вважає, що Янукович сам створив багато надій навколо себе, заявивши про курс на реформи і про порядок, який він наведе, створивши вертикаль влади. Але, на жаль, він не виправдав надій.

Глава представництва Європейського союзу в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра вважає, що президент України Віктор Янукович не виправдав покладених на нього надій. Про це він повідомив в інтерв'ю журналу «Корреспондент».

Європейський дипломат зазначив, що Янукович сам створив багато надій навколо себе, заявивши про курс на реформи і про порядок, який він наведе, створивши вертикаль влади. «І в нього повірили - як Україна, так і ЄС. Але, на жаль, він не виправдав надій», - сказав Тейшейра.

Він підкреслив, що результатів боротьби з корупцією в Україні поки не помітно: «Коли їх буде помітно, я першим буду дуже радий заявити про них. Але на даний момент ситуація значно гірша, ніж була у той так званий хаотичний період після помаранчевої революції».

Відповідаючи на питання, наскільки ближче або далі стала Україна до ЄС після ув'язнення екс-прем'єра Юлії Тимошенко і екс-глави МВС Юрія Луценка, дипломат сказав, що «під час помаранчевого правління було більше свободи, більше демократії, було більше довіри».

«У ті часи олігархи підтримували різних політичних гравців, тому було більше місця для плюралізму. Що стосується законодавчої системи і реформ, було зроблено мало, але все ж програму допомоги ЄС можна було запускати», - пояснив він.

Окрім того, дипломат повідомив, що говорив з міністром економічного розвитку і торгівлі України Петром Порошенком про програму допомоги, яку може надати ЄС у проведенні реформ в Україні у розмірі 500 млн євро. Тейшейра заявив, що поки про цю програму говорити складно. Так, за його словами, якщо говорити про адміністративну реформу, то європейська сторона готова була виділити на неї 70 млн євро, однак український парламент прийняв законопроект, що не дотримується європейських стандартів у цій сфері.

«Дізнавшись про це, я зустрівся з міністром юстиції Олександром Лавриновичем: мовляв, як же так? Він мені відповів: «В Україні закони приймаються парламентом». Звичайно, вони в кожній країні приймаються парламентом. Але питання в тому, чи готова Україна приймати закони, слідуючи практиці ЄС, або ж вона буде гнути свою лінію?», - запитав дипломат.

Нагадаємо, раніше Тейшера звинуватив Україну у застосуванні вибіркового правосуддя. Окрім того, він заявляв, що Янукович не виконав своїх обіцянок щодо покращення бізнес-клімату та боротьби з корупцією в Україні. !zn

Читайте також:

Євросоюз відстоює право свого посла критикувати Януковича


Посол ЄС звинуватив Україну у вибірковому правосудді


В ЄС вважають, що Янукович не виконав своїх обіцянок щодо бізнес-клімату

Посол ЄС підтвердив призупинення допомоги Україні за низкою програм

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі