Президент Молдови розпустив парламент

Поділитися
© sistemasolnca.ru
Тимчасово виконуючий обов'язки президента Молдови Міхай Гімпу у вівторок, 28 вересня, підписав указ про розпуск парламенту і призначив дострокові парламентські вибори на 28 листопада.
Тимчасово виконуючий обов'язки президента Молдови Міхай Гімпу у вівторок, 28 вересня, підписав указ про розпуск парламенту і призначив дострокові парламентські вибори на 28 листопада.За законом Молдови вибори повинні відбутися через 45 днів після того, як буде підписаний указ про розпуск парламенту. Минулого тижня Конституційний суд дозволив Гімпу розпустити парламент, мотивуючи це тим, що парламентарії так і не змогли обрати президента. Молдова перебуває у стані політичної кризи з весни 2009 року. Тоді після парламентських виборів у квітні ліберально-демократична опозиція провела масові акції протесту, звинувативши комуністів, які перебували при владі, у фальсифікаціях. Заворушення закінчилися розгромом парламенту і резиденції президента. Парламент намагався обрати голову держави, за якого повинні проголосувати три п'ятих від загального числа депутатів - тобто 61 депутат із 101. У результаті повторних виборів влітку минулого року комуністи втратили лідируюче положення у парламенті, однак це не допомогло країні вийти зі стану кризи. Лідери правлячої коаліції "Альянс за європейську інтеграцію", яка має у парламенті 53 голоси проти 44 фракції комуністів, ініціювали референдум про повернення до всенародних виборів глави держави. Вони також знизили поріг явки до однієї третини виборців. Проте референдум 5 вересня все одно провалився - явка була ще нижчою і склала 29,05%. Тим часом для визнання референдуму таким, що відбувся і переходу до всенародних виборів президента необхідно було участь більше третини виборців. Тепер, за оцінкою політологів, новий парламент може як спробувати обрати президента, так і змінити Конституцію двома третинами голосів депутатів. Опозиційна Партія комуністів заявила вже про готовність брати участь у зміні Конституції, але не шляхом референдуму, а у парламенті. Як раніше повідомлялося, дострокові вибори відбудуться 21 листопада.

За матеріалами NEWSru.com

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі