При Кабміні створять структуру з інтеграції в ЄС

Поділитися
Уряд створить новий державний орган, відповідальний за євроінтеграцію. Його керівника уже визначено, а механізм створення опрацьовується.

У Кабінеті міністрів України мають намір створити новий державний орган, відповідальний за євроінтеграцію. Єврокомісія, а також українські експерти схвалили ініціативу Києва. Однак перешкодою для ефективної роботи нового органу може стати втома Євросоюзу від України, а також кадрові та фінансові проблеми, викликані відсутністю підтримки нових проектів з боку Мінфіну, пише Коммерсант-Украина.

Керівником нової державної структури, яка займається європейською інтеграцією України, буде Василь Філіпчук, який займає сьогодні посаду голови департаменту політики та безпеки Міністерства закордонних справ.

Філіпчук не став коментувати інформацію про можливість його переходу на нову посаду, але підтвердив, що знає про плани створення нового координаційного органу. За його словами нова держструктура буде сформована на базі існуючого департаменту європейської інтеграції (ДЕІ) секретаріату Кабінету міністрів.

«Після призначення Хорошковського першим віце-прем'єром, він ініціював збільшення штату департаменту з 13 до 30 осіб. Перший віце-прем'єр звернувся до МЗС з проханням допомогти в його укомплектуванні, і цей процес вже почався», - розповів Філіпчук. Зміну штатного розкладу введено в дію постановою Кабміну N143 від 27 лютого.

Поки департамент буде працювати у секретаріаті Кабміну, але через кілька місяців буде піднято питання про створення окремого органу в системі виконавчої влади. Чисельність штату буде значно більшою. Відповідно до одного з можливих варіантів, мова піде про створення Координаційного бюро європейської інтеграції та міжнародного співробітництва, яке займалося б взаємодією не тільки з Євросоюзом, але і з міжнародними фінансовими організаціями.

У період прем'єрства Юлії Тимошенко в Кабміні вже існувало Координаційне бюро європейської та євроатлантичної інтеграції, але воно так і не стало впливовим. У 2010 році нова влада у кілька разів скоротила його штат, а потім і зовсім ліквідувала.

Колишній керівник координаційного бюро переконаний, що, якщо Україна має намір дотримуватися європейського вектора, альтернативи створенню повноважного координаційного органу не існує. Його структурне підпорядкування може бути різним -у сусідніх з Україною країнах, які отримали статус члена ЄС, практикувалися варіанти створення окремих євроінтеграційних міністерств (Румунія), спецорганів зі статусом міністерства (Польща) та підрозділів в апараті уряду (Словаччина).

Однією з перешкод для завершення робіт зі створення нового спецоргану є проблеми з фінансуванням. Міністерство фінансів ні з чим не погоджується, у них позиція проста: «грошей немає».

Київ повідомив Брюсселю про свої плани щодо створення органу, поки що - неофіційно. «На даний момент ми не отримали формального повідомлення про назву, структуру або функції можливого нового органу, - заявив офіційний представник Єврокомісії Петер Стано. - Але в ЄС, безумовно, вітають кроки, спрямовані на поліпшення координації складного і амбітного євроінтеграційного порядку денного в Україні» . Пан Стано додав, що ЄС не нав'язує Києву ту чи іншу модель організації координаційної структури.

У МЗС тим часом дорікають ЄС у тому, що його керівництво відсторонилося від підтримки створення євроінтеграційного органу в Україні. «ЄС вже давно не просить Київ на високому рівні про створення координаційного бюро. Схоже, їм комфортно і без нього - не потрібно витрачати час і зусилля на предметну роботу з українською владою і можна обмежуватися критикою», - розповів український дипломат. !zn

Читайте також:

Грищенко: Європа не бажає бачити Україну кандидатом у члени ЄС

Президент Європарламенту: Україна залишається стратегічним партнером для ЄС

МЗС України розцінив критику ЄС як готовність допомогти євроінтеграції

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі