Про санкції щодо української влади заговорили навіть партнери Партії регіонів у Європарламенті

Поділитися
© European Parliament/Pietro Naj-Oleari, flickr.com
Надія Євросоюзу повернути Україну на шлях демократичного розвитку тане з кожним днем. Члени фракції соціал-демократів у Європарламенті - партнери Партії регіонів - почали публічне обговорення можливості застосування санкцій щодо представників української влади.

Європарламент у середу, 6 червня, оголосив, що за справою Юлії Тимошенко від імені Євросоюзу спостерігатимуть авторитетні політики - Олександр Кваснєвський і Патрік Кокс, які готові вирушити до Києва. Тим часом, як пише «Коммерсантъ-Украина», на них покладено більш масштабне завдання - розв'язання кризи у взаєминах Євросоюзу з Україною.

Незважаючи на те, що офіційним завданням європейських політиків є лише моніторинг судового процесу, насправді вони отримали більш широкий мандат, схвалений не тільки Європарламентом, а й представниками низки країн-членів ЄС. Фактично перед ними поставлено завдання-максимум - переконати українське керівництво у необхідності припинити процеси, які в ЄС вважають політично мотивованим кримінальним переслідуванням.

Це підтверджує і запланований графік європейських гостей: вони приїдуть в Україну негайно, хоча розгляд касації у справі Юлії Тимошенко відбудеться тільки 26 червня. На 11 червня вже призначена зустріч керівників європейської місії з прем'єр-міністром Миколою Азаровим, потім плануються переговори європейців з родиною і юристами Юлії Тимошенко.

Квасьнєвський вже має досвід посередника у переговорах між українськими політиками з делікатних питань - у період Помаранчевої революції 2004 року він разом з високим представником ЄС Хав'єром Соланою очолював європейську місію, яка забезпечувала переговорний процес між Віктором Ющенком і Віктором Януковичем.

Тим часом вчора кілька співрозмовників в інститутах ЄС запевнили, що в Брюсселі немає завищених очікувань від місії ЄП. «Ми спробуємо допомогти українській владі гідно вийти з ситуації, що склалася. Але якщо і це не спрацює, то, боюся, ми навряд чи зможемо зупинити перетворення нинішньої ситуації з поганої на жахливу. І в цьому Києву доведеться звинувачувати тільки себе», - заявило виданню високопоставлене джерело.

Той факт, що Євросоюз готовий перейти до жорстких дій щодо України, підтвердився в ході дискусії на організованій Європарламентом і Єврокомісією конференції, де обговорювалася ситуація з дотриманням свободи слова і демократичних стандартів східними сусідами ЄС, в тому числі Україною. Співголова парламентської асамблеї Euronest (об'єднує ЄП і парламенти країн-учасниць Східного партнерства), депутат ЄП Крістіан Вігенін заявив, що в ЄС все активніше обговорюється можливість застосування санкцій щодо Києва. «Виборці в ЄС не розуміють, чому ми так повільно просуваємося в питанні тиску на Україну. Люди вважають, що нам слід активніше вводити санкції щодо Києва», - заявив пан Вігенін.

Зазначимо, що Вігенін - член групи соціал-демократів (СД) в ЕП, партнером якої в Україні є Партія регіонів. Досі у СД утримувалися від згадки про можливі санкції щодо Києва.

Позицію, публічно висловлену Крістіаном Вігеніним, поділяють як більшість представників ЄП, так і керівництво інших європейських інституцій. «Настрої радикалізуються у всіх фракціях, у тому числі у соціал-демократів. У Брюсселі все більше приходять до розуміння, що діалог з цією владою не складається. І Єврокомісія, і країни-члени роздратовані тим, що Янукович обіцяв їм одне, а робить зовсім інше», - сказало джерело видання. !zn

Читайте також:

Європейські соціал-демократи відмовляються компрометувати себе співпрацею з Партією регіонів

Європарламент призначив спостерігачами за процесами проти Тимошенко двох екс-президентів

Колишній посол США обіцяє українській владі швидкі санкції

Екс-президент Європарламенту: Україна вже опинилася в ізоляції

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі