Прокуратура хоче судити Луценка за стеження незалежно, є постраждалий чи ні

Поділитися
Обвинувач Юрія Луценка у справі зі стеженням за водієм екс-заступника голови СБУ вважає, що якщо потерпілий відмовився від претензій, це не означає, що у підсудного не може бути складу злочину. Захист Луценка наполягає: немає потерпілого - немає злочину.

Державний обвинувач у суді за обвинуваченням колишнього міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка в незаконному стеженні за водієм екс-заступника голови СБУ Володимира Сацюка Валентином Давиденком вважає, що відмова потерпілого від своїх претензій не означає відсутність складу злочину. Про це державний обвинувач Євген Зінченко заявив у коментарі журналістам після перенесення засідання Печерського райсуду Києва через неявку Давиденка.

Відповідаючи на запитання, чи позначиться те, що Давиденко не має претензій до Луценка, на найбільш кримінальній справі стосовно екс-міністра МВС, Зінченко підкреслив: "Теоретично, якщо потерпілий відмовляється від якихось своїх свідчень або від якихось претензій, це не означає, що в особи (підсудного) не може бути складу злочину, оскільки це справа не приватного звинувачення".

Зінченко також зазначив, що без потерпілого слухати справу неможливо, і наступного разу, якщо він не з'явиться на засідання, то суд може застосувати щодо нього відповідні заходи реагування, передбачені Кодексом про адміністративні порушення (штраф).

У свою чергу адвокат Луценка Олексій Баганець акцентував увагу на тому, що примусовий привід у даному випадку незаконний, оскільки суду невідомо, чи отримав Давиденко повістку.

Що стосується свідчень водія Сацюка про те, що він не вважає себе потерпілим, то Баганець припустив, що в такому випадку суть звинувачень стає безпідставною.

"Якщо у даній справі немає потерпілого, то будь-які незаконні дії співробітників міліції, які виносили постанову про продовження термінів проведення оперативно-розшукових заходів, не заподіяли істотної шкоди, і в такій ситуації немає складу злочину і підсудного", - зазначив адвокат.

Коментуючи слова прокурора про те, що відмова потерпілого від свого статусу не має значення для розгляду справи, Баганець заявив: "Прокурор не знає КПК. Для того, щоб визнати факт заподіяння істотної шкоди, законним правам та інтересам громадян, має бути заява громадянина. Якщо він себе таким не вважає, то про яку кримінальну відповідальність можна говорити?", - запитав адвокат.

Як повідомлялося, сьогодні Печерський районний суд Києва на 1 червня переніс розгляд справи за звинуваченням Луценка в організації незаконного спостереження за Давиденком. Суддя задовольнила клопотання захисту екс-міністра, в якому він просив забезпечити явку на судове засідання Давиденка. !zn

Читайте також:

Суд відмовився розглядати другу справу проти Луценка без потерпілого


Суд відмовився закрити другу справу проти Луценка і оголосив перерву до 18 травня

Почався розгляд у суді нової справи проти Луценка

Захист Луценка назвав дату розгляду судом апеляції

Лікарі запевняють, що стан здоров'я Луценко за час перебування в СІЗО навіть покращився

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі