Прокуратурі уріжуть повноваження і штат

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Проект закону «Про прокуратуру» передбачає істотну зміну її повноважень. З переліку функцій цього органу зникне не тільки проведення досудового слідства, але і будь-яка можливість впливу прокурора на слідчих.

В Україні готують новий закон «Про прокуратуру». Проект закону зараз знаходиться на вивченні Венеціанської комісії. Пропонується, зокрема, позбавити прокуратуру контролю за слідством, обмежити чисельність прокурорів і знизити вплив президента на генерального прокурора.

Як пише «КоммерсантЪ-Украина», про те, що Європейська комісія за демократію через право (Венеціанська комісія) приступила до роботи над цим законом, повідомив секретар комісії Томас Маркерт.

«Венеціанська комісія зараз вивчає проект закону про прокуратуру, підготовлений Національною комісією зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права (консультативно-дорадчий орган при президенті)», - заявив він.

У прес-службі ВК уточнили, що висновок комісії щодо даного документу буде затверджено 15-16 червня.

Проект передбачає істотну зміну повноважень прокуратури. З переліку функцій цього органу зникло не лише проведення досудового слідства, але і будь-яка можливість впливу прокурора на слідчих. Пропонується залишити у веденні прокуратури лише підтримку держобвинувачення в суді, а також нагляд за законністю роботи органів, які здійснюють оперативно-розшукову діяльність, дізнання, слідство і виконання покарань у сфері кримінальної юстиції.

Повністю змінюється структура прокурорської системи. Крім Генеральної прокуратури (ГПУ), пропонується створити регіональні та окружні прокуратури - перші є аналогом обласних, другі покривають один або кілька районів. Однією з найбільш помітних новацій стало обмеження штату органів прокуратури. У Генпрокуратурі, згідно з проектом, можуть працювати не більше 50 прокурорів. Запит видання про нинішній штат ГПУ у п'ятницю залишився без відповіді, але з чисельності керівного складу очевидно, що цей рівень набагато вищий від заданої планки: сьогодні у відомстві працюють 8 заступників генпрокурора і 14 старших помічників глави ГПУ та їхніх заступників.

Законопроект обмежує також штат регіональних (один прокурор на 75 000 населення) та окружних (один на 10 000) прокуратур.

Прокурорські працівники готові до скорочень у зв'язку зі зменшенням функцій, але жорстко критикують цю норму законопроекту. «У постійно мінливих умовах фіксувати в законі кількість співробітників ні в якому разі не можна. До того ж ми досі чітко не знаємо, чим буде займатися прокуратура», - пояснив президент Української асоціації прокурорів Олександр Шинальський.

Проект вносить зміни і у процедуру призначення глави ГПУ. Сьогодні президент має право звільнити генпрокурора з будь-якої формальної причини. У разі прийняття закону президенту для підписання указу про відставку потрібно звинуватити його в порушенні присяги і довести цей факт у дисциплінарній комісії. У той же час право звільнити генпрокурора без аргументації з'являється у Верховній раді - недовіра парламенту автоматично призводить до його відставки. !zn

Читайте також:

ГПУ порушила три кримінальні справи за матеріалами розслідування ZN.UA діяльності «Родоводу»


Генпрокуратура купила вісім «Toyota Camry» у комплектації «premium» попри заборону


Депутат звинувачує заступника генпрокурора у зловживаннях і порушенні присяги

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі