Прокурор розповіла, коли Тимошенко відшкодує збиток у «газовій справі»

Поділитися
© dni.com.ua
Екс-прем'єр України Юлії Тимошенко повинна буде здійснити виплату компенсації щодо «газової справи» «Нафтогазу» у розмірі 1,5 млрд грн тільки після того, як вирок буде приведений до виконання.

Захист екс-прем'єра України Юлії Тимошенко має намір оскаржити рішення Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ, який залишив чинним вирок у «газовій справі» в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ).

«На сьогоднішній день абсолютно ясно, що все це затягування, яке відбувалося в цьому суді (Вищий спецсуд - ред.), було пов'язано тільки з одним - щоб вчора Європейський суд не міг розглянути порушення ст.6 Європейської конвенції з прав людини. Але буквально до кінця тижня нами буде завершено доповнення скарги та передано в ЄСПЛ саме в частині відсутності справедливого правосуддя для Тимошенко в Україні», - заявив після оголошення рішення суду захисник Тимошенко Сергій Власенко.

У свою чергу, прокурор Оксана Дрогобицька, відповідаючи на питання про те, чи є у Тимошенко шанси в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ), сказала: «Це буде рішення Європейського суду».

- Суд відмовився визнати незаконним вирок Тимошенко у «газовій справі»

Також вона зазначила, що державне обвинувачення згідно з рішенням Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, який залишив чинним вирок у «газовій справі» Тимошенко.

«Касаційний суд погодився з рішеннями, які були прийняті судами першої та апеляційної інстанції. Ми погоджуємося з рішенням касаційного суду. На наше переконання, провина засудженої Тимошенко повністю доведена зібраними у справі доказами», - сказала вона.

«Незважаючи на спроби захисту, суд підтвердив провину Юлії Тимошенко. Захист, замість того, щоб зосередитися на зборі доказів, перетворив суд на шоу», - додала вона.

Як повідомлялося, ЄСПЛ у вівторок, 28 серпня, приступив до розгляду скарги Тимошенко, яка звинувачує Україну за чотирма статтями Європейської конвенції прав людини та основних свобод.

У заяві Тимошенко в ЄСПЛ згадуються порушення декількох базових статей Європейської конвенції з прав людини. Зокрема, це стаття 3, яка говорить про тортури щодо неї. Також йдеться про статтю 5 (незаконний арешт) і про статтю 6, яка забезпечує право всіх громадян на справедливий суд.

У заяві також згадується про порушення статті 18 Європейської конвенції, яка говорить, що всі обмеження застосовуються тільки з тими цілями, з якими вони встановлені. Зверненням до цієї статті захист екс-прем'єра намагається довести те, що переслідування Тимошенко в Україні носить виключно політичний характер.

Печерський районний суд Києва 11 жовтня 2011 року засудив Тимошенко до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією в 2009-му році.

29 грудня 2011 року Апеляційний суд залишив чинним цей вирок, відхиливши всі клопотання захисту; на оголошенні рішення були присутні лише прокурори, захисту екс-прем'єра і самої Тимошенко не було.

Екс-прем'єр відбуває покарання в Качанівській виправній колонії в Харкові з кінця грудня 2011 року, бо рішення апеляції набуває чинності з моменту оголошення. З 9 травня вона була переведена в ЦКЛ № 5 для проходження курсу лікування. !zn

Читайте також:

Суд відмовився визнати незаконним вирок Тимошенко у «газовій справі»


Захист Тимошенко вважає, що всі рішення Вищого спецсуду, окрім скасування вироку, будуть незаконними

Власенко розповів, чому Тимошенко досі не перевели у в'язницю

ЄЕСУ завдала збитків державі на 30 мільйонів, - СБУ

Прокурор звинуватила Тимошенко в небажанні постати перед судом

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі