Рада попередньо погодилася повернути кримінальну відповідальність за наклеп

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Верховна Рада в першому читанні проголосувала за закон про кримінальну відповідальність за наклеп та образу, який був скасований в Україні в 2001 році. Законопроект підтримали 244 депутати з 347 зареєстрованих у залі у вівторок.

Верховна Рада України має намір повернути в законодавство поняття "наклеп" і "образа" та передбачити за них кримінальну відповідальність.

За законопроект у першому читанні "Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України, що стосуються посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію людини" проголосували 244 народних депутата з 347, що зареєструвалися в залі у вівторок.

Автор законопроекту - народний депутат України Віталій Журавський (фракція Партії регіонів) - пропонує ввести в Кримінальний і Кримінально-процесуальний кодекси такі поняття, як "наклеп" і "образа".

«Сьогодні будь-який журналіст може написати про людину що завгодно, опустити її нижче плінтуса, довести до інфаркту або відправити на той світ, а за це відповідальності - нуль. Мої пропозиції стосуються не тільки сфери ЗМІ, а й інших областей. Кожен українець має конституційне право на захист своєї честі та гідності», - розтлумачив свою ініціативу Журавський.

Народний депутат вважає, що його законопроект повністю відповідає європейській традиції судочинства. На уточнююче запитання, чи не краще обмежитися штрафом за поширення неправдивої інформації, пан Журавський відповів негативно, підкресливши: загроза тюремного ув'язнення призведе до того, що «люди будуть думати перед тим, як щось сказати».

- «Репортери без кордонів»: Закон про боротьбу з наклепом - репресивний, каральний і непродуктивний


Від кримінальної відповідальності за наклеп Україна відмовилася в 2001 році - після того як набув чинності новий Кримінальний кодекс (в старому кодексі від 1960 року була ст. 125 «Наклеп»).

Зараз право громадян «на повагу до гідності та честі, а також недоторканність її ділової репутації» закріплено ст. 297 та 299 Цивільного кодексу, а міру компенсації визначає суд при розгляді конкретної справи.

У пояснювальній записці до законопроекту Журавський зазначає: «До речі, державна дума Росії 13 липня цього року прийняла відразу в другому і третьому читаннях закон, яким відповідальність за "наклеп" віднесена зі сфери адміністративних порушень до кримінальних злочинів, тим самим різко зросла відповідальність за такий злочин». Згідно з цими поправками, у Росії за наклеп можна отримати штраф у розмірі до 5 млн руб. (1,2 млн грн) або 480 год виправних робіт. Відзначимо, що від введення тюремного ув'язнення депутати держдуми відмовилися, прислухавшись до побажання президента РФ Володимира Путіна.

«Холуйством перед Росією» назвав раніше законопроект Журавського його колега по фракції ПР Сергій Головатий (з ініціативи якого в 2001-му була скасована кримінальна відповідальність за наклеп). Головатий, який у 2005 та 2008 роках був віце-президентом Парламентської асамблеї Ради Європи, говорить, що в країнах ЄС стаття, яка передбачає покарання за наклеп і образу, була декриміналізована, тому що «свобода слова не передбачає кримінальної відповідальності за сказане».

Повернення кримінальної відповідальності за наклеп або образу є недоцільним, заявив глава комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віктор Швець («БЮТ-Батьківщина»), зазначивши, що його комітет не буде підтримувати законопроект Журавського.

Аналогічної думки дотримується і голова парламентського комітету з питань свободи слова та інформації Юрій Стець («Наша Україна-Народна самооборона»), який розцінює пропозицію представника ПР як спробу посилити тиск на свободу слова в Україні. «Будь-який дурень від влади, коли захоче покарати журналіста, піде в суд, дасть грошей судді, і на цьому для журналіста все закінчиться! При цьому всі інші журналісти зайвий раз не зачіпатимуть цих виродків від влади зі страху сісти у в'язницю», - заявив Стець. !zn

Читайте також:

В Україні слідом за Росією пропонують ввести кримінальне покарання за наклеп

Верховна Рада до виборів працюватиме тільки по вівторках

Путін схвалив повернення в Росії кримінальної відповідальності за наклеп

З початку року у Генпрокуратуру надійшло 33 звернення про порушення прав журналістів

«Репортери без кордонів»: Ситуація зі свободою слова в Україні різко погіршилася

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі