Рада розгляне законопроект про амністію Тимошенко і Луценка

Поділитися
Опозиція розраховує, що альтернативний закон про амністію, у разі прийняття, відновить право Тимошенко і Луценко на участь у виборах.

Глава ради об'єднаної опозиції «Батьківщина» Арсеній Яценюк вніс до Верховної Ради альтернативний урядовому проект закону «Про амністію в 2012 році», який передбачає звільнення Юлії Тимошенко та Юрія Луценка. Опозиція розраховує, що такий законопроект, в разі прийняття, відновить їх право на участь у виборах.

Як повідомляє прес-служба партії «Фронт змін», документ був зареєстрований у парламенті 3 жовтня під номером 11289-1.
У пояснювальній записці до документа наводяться дані, що станом на 1 лютого 2012 року в 142 кримінально-виконавчих установах утримувалися більше 116 тис. чоловік. Через такої великої кількості засуджених не виконуються норми забезпечення їх приміщеннями, значно погіршуються умови утримання, що призводить до порушення їх прав.
Законопроект пропонує застосувати амністію насамперед до найбільш незахищених та соціально вразливим категоріям, зокрема, до неповнолітніх, вагітних, літнім людям, інвалідам.
Законопроектом пропонується поширити дію закону про амністію в 2012 році на засуджених за статтями 191, 365 Кримінального кодексу, за якими проходили екс-прем'єр Юлія Тимошенко і екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. Зокрема, амністії підлягають засуджені за статтями Кримінального кодексу, які допускають двояке тлумачення.
Як відомо, ст. 365, згідно з резолюцією ПАРЄ, є занадто широкою в застосуванні і, по суті, допускає криміналізацію звичайних політичних рішень. Як наслідок, це призводить до незаконного кримінального переслідування опозиційних політичних діячів з боку судових і правоохоронних органів, відзначили в прес-службі «Фронту змін».
Крім того, законопроект передбачає внесення змін до Кримінального кодексу, Кримінально-процесуальний кодекс і в закон України «Про застосування амністії в Україні», які дозволять визнати амністованих людей такими, які не мають судимості. Як наслідок, вони будуть володіти повним обсягом прав, зокрема, правом участі у виборах. Передбачається, що під амністію не підпадають особи, засуджені за ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) та ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень).
Нагадаємо, Кабінет міністрів вніс у Верховну Раду законопроект «Про амністію в 2012 році», у разі ухвалення якого будуть амністовані 1,5 тис. осіб. При цьому для осіб, засуджених за статтями Юлії Тимошенко і Юрія Луценка, амністія не передбачається. !zn
Читайте також:

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі