Рада вирішила обирати і звільняти спікера відкрито, більшістю голосів

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Згідно з прийнятим законом, рішення про обрання голови парламенту України приймається відкритим поіменним голосуванням більшістю народних депутатів від конституційного складу. Раніше спікер обирався таємно (бюлетенями) 2/3 голосів.

Верховна Рада України внесла зміни у регламент щодо обрання, призначення та відкликання посадових осіб парламенту. Відповідний закон на засіданні 4 липня підтримали 255 народних депутатів.

Закон передбачає зміну порядку обрання голови Ради та відкликання його з посади, встановивши, що відповідні рішення приймаються відкритим поіменним голосуванням більшістю народних депутатів від конституційного складу парламенту.

До цього встановлювалося, що рішення щодо кандидатур на посаду голови Ради приймається таємним голосуванням шляхом подання бюлетенів.

Прийнятим законом пропонується скасувати чинну норму регламенту, згідно з якою обраним головою парламенту вважається кандидат на посаду, який отримав більшість голосів народних депутатів від конституційного складу парламенту, якщо бюлетені для таємного голосування одержали не менше двох третин народних депутатів від їхньої фактичної чисельності.

- Литвин оголосив про свою відставку (відео)

Прийнятий закон змінює процедуру прийняття парламентом рішення про відкликання першого заступника та заступника голови Ради, а також вводить можливість одночасного обрання спікера.

У пояснювальній записці до закону зазначається, що "наслідком прийняття закону буде приведення у відповідність з Конституцією України положень чинного Регламенту, а також вдосконалення процедури обрання голови Верховної Ради України, першого заступника і заступника голови Верховної Ради України і відкликання їх із посад".

4 липня Литвин подав у відставку через прийняття мовного закону. Він зазначив, що вчора на 14.30 його запросили на нараду до президента України Віктора Януковича. «Ці заходи закінчилися десь близько 20 години і в цей же час, як сказав один народний депутат України, „ми розвели їх, як кошенят“. Розвели, у першу чергу, мене. Але, за великим рахунком, розвели Україну, розвели народ. І я думаю, що плоди цього розводу ми ще будемо пожинати», - підкреслив Литвин.

Крім того, заяву про відставку через прийняття парламентом мовного закону написав віце-спікер Ради Микола Томенко. !zn

Читайте також:

Литвин пообіцяв не підписувати закон про мови за жодних обставин

Регіонали будуть відмовляти Литвина від відставки

Литвин про Мартинюка: Ділив з ним хліб і сіль, а він мене здав

Верховна Рада ухвалила скандальний закон про мови (відео)

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі