Рада затвердила правила етики для президента, депутатів і міністрів

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Порушення правил етичної поведінки, визначених цим законом, тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, кримінальну та матеріальну відповідальність з урахуванням особливостей правового статусу чиновників, визначених Конституцією та законами України.

Верховна Рада визначила правила етичної поведінки для осіб, уповноважених виконувати функції держави або місцевого самоврядування, при виконанні ними посадових повноважень. За ухвалення в цілому законопроекту № 4420-д проголосували 265 депутатів при 226 мінімально необхідних.

Загальні положення законопроекту "Про правила етичної поведінки" визначають перелік осіб, на яких поширюватиметься дія закону. До них, зокрема, віднесені президент, голова Ради і його заступники, депутати всіх рівнів, прем'єр-міністр, члени Кабінету міністрів, керівники інших центральних органів виконавчої влади, голова Служби безпеки України, генеральний прокурор, глава Національного банку, судді Конституційного Суду і інших судів. Також дія закону поширюється на всіх нижчих чиновників.

Рада закріпила, що відповідні особи повинні терпимо, з повагою ставитися до політичних поглядів, ідеологічних течій і релігійних переконань інших осіб, а також діяти неупереджено у відносинах із громадськістю, незважаючи на особисті інтереси, свою прихильність або несприйняття інших осіб.

Чиновники повинні об'єктивно, неупереджено, компетентно, вчасно, результативно і з розумінням виконувати службові повноваження, рішення та доручення органів та осіб, яким вони підкоряються.

Також, вони повинні, незважаючи на особисті інтереси, вживати вичерпних заходів для недопущення конфлікту інтересів, а також не допускати вчинення дій або бездіяльності, які можуть спровокувати виникнення такого конфлікту інтересів або створювати враження його існування.

Рада встановила, що за порушення правил етичної поведінки чиновник може бути притягнутий до дисциплінарної, адміністративної, кримінальної та матеріальної відповідальності. Крім того, парламент визначив правила поведінки чиновників при надходженні пропозиції щодо отримання неправомірної вигоди або подарунка (пожертвування).

При цьому встановлено, що такі чиновники повинні невідкладно відмовитися від пропозиції, при можливості ідентифікувати особу, яка зробила пропозицію, залучити свідків, якщо це можливо, в тому числі з числа колег по роботі, і письмово повідомити про інцидент своєму керівникові або колегіальному органу.

Порушення правил етичної поведінки, визначених цим законом, тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, кримінальну та матеріальну відповідальність з урахуванням особливостей правового статусу чиновників, визначених Конституцією та законами України.

Закон набуде чинності через 30 днів з дня його опублікування. !zn

Читайте також:

Гріх і сміх

Задирко посвідчення не показав, але і не матюкався, Стойко взагалі ні до чого

В історії з реєстрацією загиблого депутата Лісіна знайшли «технічного» стрілочника

Литвин сподівається на підтримку законопроекту про сенсорну кнопку

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі