Рада відмовилася вводити біометричні паспорти

Поділитися
Верховна рада відмовилася дозволити впровадження біометричних документів, що засвідчують особу і надають право на в'їзд і виїзд з України.

Верховна Рада відмовилася передбачити впровадження біометричних документів, які засвідчують особу і надають право на в'їзд в Україну та виїзд з України

За прийняття відповідного законопроекту №10381 в першому читанні проголосували 18 депутатів при мінімально необхідних 226.

Проект закону передбачав, що до документів, котрі засвідчують особистість і підтверджують громадянство України, належать паспорт, посвідчення громадянина України, дипломатичний паспорт, службовий паспорт, посвідчення особи моряка, посвідчення члена екіпажу, посвідчення особи на повернення в Україну, тимчасове посвідчення громадянина України.

Передбачалося, що до документів, які засвідчують особу та надають право на в'їзд в Україну та виїзд з неї, належать паспорт, диппаспортом, службовий паспорт, посвідчення особи моряка, посвідчення члена екіпажу, проїзний біженця, проїзний документ особи, якій надано додатковий захист, посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон.

Бланки цих документів, за законопроектом, були предметом суворої звітності і повинні були виготовлятися у відповідності з вимогами Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO), Міжнародної організації стандартизації (ISO) і повинні були мати ступінь захисту.

Передбачалося, що в документи вносяться назва держави, реквізити документа, прізвище, ім'я, стать, громадянство, дата народження, місце народження, оцифроване фото, оцифрований підпис.

Зазначена інформація повинна була відтворена також на безконтактному електронному носієві, а самі документи повинні були мати машинозчитувальну зону.

Законопроектом передбачалося, що на безконтактному електронному носієві відтворюється також додаткова біометрична інформація про відбитки вказівних пальців рук осіб, які досягли 12 років.

Автором проекту закону є депутат Ради, член фракції Партії регіонів Володимир Толстенко.

Нагадаємо, що закон «Про документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України» (реєстр. № 8507) Рада ухвалила 23 вересня. Він передбачав запровадження біометричних документів, у тому числі внутрішнього і закордонного паспортів, пенсійного посвідчення і водійських прав.

У Мін'юсті з приводу цього законопроекту заявляли, що «безальтернативна технологія виготовлення документів» підсилює монополію концерну ЄДАПС, і виступили проти законопроекту. Адже в разі прийняття, закон дозволив би приватній структурі ЄДАПС у найближчі роки дістати з кишень українців 60 млрд грн.

21 жовтня Віктор Янукович ветував закон. !zn

Читайте також:

Рада на вимогу Януковича відхилила закон про введення біометричних паспортів

У Росії цього року почнуть видавати закордонні паспорти з відбитками пальців

З 2012 року замість паспорта будуть видавати на 10 років «паспортні картки»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі