Реформа НАТО - країни-учасниці будуть спеціалізуватися на вузьких напрямках

Поділитися
© frankensstein.livejournal.com
Відтепер країни-учасниці НАТО будуть спеціалізуватися за одним або кількома напрямками: хтось займеться хімічним захистом, комусь доведеться сфокусуватися на постачанні ПММ або обслуговуванні загального авіапарку. Членам доведеться узгоджувати витрати на національну оборону з НАТО, відмовитися від деяких видів військ і озброєнь на користь вузької спеціалізації і співпрацювати набагато тісніше.

На саміті НАТО у Чикаго керівництво альянсу офіційно оголосить про запуск масштабної реформи своїх збройних сил. Передбачається, що відтепер країни-учасниці будуть спеціалізуватися за одним або кількома напрямками: хтось займеться хімічним захистом, комусь доведеться сфокусуватися на постачанні ПММ або обслуговуванні загального авіапарку.

Пакет реформ під загальною назвою "розумна оборона" розрахований до 2020 року. На блок чекають три ключові зміни. Його членам доведеться узгоджувати витрати на національну оборону з НАТО, відмовитися від деяких видів військ і озброєнь на користь вузької спеціалізації і набагато тісніше, ніж зараз, співпрацювати один з одним в таких областях, як розвідка, логістика і навчання, а також в інших пріоритетних для альянсу сферах військової взаємодії, пише "Коммерсант".

"Навіть великі країни розуміють, що підтримувати повний набір сил і засобів неможливо, не кажучи вже про малі", - пояснив співрозмовник видання у штаб-квартирі НАТО. За його словами, при виборі спеціалізації будуть виходити з того, в чому країна традиційно сильна. "У збройних силах Чехії, наприклад, багато експертів з хімічного, біологічного та радіаційного захисту - вона зможе розвивати ці навички", - зауважив представник альянсу.

Джерела в НАТО зазначають, що необхідність проведення реформ продиктована не лише економічними міркуваннями - нові підходи до забезпечення взаємної безпеки повинні вивести обороноздатність блоку на наступний рівень. "Члени НАТО зможуть втілити ініціативу "розумна оборона" і домогтися кращих військових показників за менші гроші, але для цього їм треба провести запізнілі внутрішні реформи. Треба перестати витрачати гроші на призовні армії зразка XVIII століття і почати інвестувати у професійні та мобільні збройні сили" , - заявив один зі співрозмовників видання.

У Чикаго буде оголошено про запуск 25 таких проектів, розроблених за принципом "об'єднання і спільного використання". Серед них: спільне навчання льотчиків, бойова підготовка військ у наближених до реальності умовах, забезпечення логістики, технічна підтримка самольотно-вертолітного парку, спільне використання складів амуніції, постачання ПММ. Передбачається, що над кожним проектом працюватимуть чотири-п'ять країн. У декількох ключових програмах, таких як ПРО, патрулювання повітряного простору, розвідка і спостереження, кібероборона, може бути більше учасників.

У Росії є питання до ініціативи НАТО. Москва відчуває занепокоєність у зв'язку з тим, що в рамках концепції "об'єднання і спільного використання" країни, що не володіють ядерною зброєю, можуть отримати доступ до арсеналів ядерних країн-членів блоку. В НАТО, втім, стверджують, що ці побоювання безпідставні: "Ядерна зброя - останнє, чим ми будемо ділитися один з одним". !zn

Читайте також:

Генсек НАТО Расмуссен занадто зайнятий, щоб приїхати на Євро-2012 в Україну


Обама не планує зустрічатися з Януковичем у Чикаго

США успішно випробували нову ракету для ЄвроПРО

Україна і ЄвроПРО: між «за» і «проти»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі