Реформа української армії обійдеться в 155 млрд грн

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Автори Концепції реформування та розвитку Збройних сил посилаються на європейську практику і обіцяють довести рівень військових витрат до 1,4% ВВП.

На реалізацію запланованої Міністерством оборони реформи української армії до 2017 року планується виділити 155 млрд грн, з яких 40,3 млрд. грн - додатково залучені кошти.

Про це свідчить проект Концепції реформування та розвитку Збройних сил України (ЗСУ) до 2017 року, який є в розпорядженні ZN.UA.

Автори концепції посилаються на європейську практику і обіцяють довести рівень військових витрат до 1,4% ВВП. І все-таки непосвяченим у механізми грошового розподільника важко зрозуміти, як, скажімо, запланований оборонний бюджет 2013-го на рівні 17,4 млрд. грн. легким рухом перетворюється на 19,7 млрд., а у 2014 році, відповідно, із планованих 21,3 млрд. грн. - на 25,8 млрд.

Що стосується забезпечення майбутніх ЗСУ озброєнням і військовою технікою, то на 2017 рік серед пріоритетних напрямків передбачено чимало. Наприклад, модернізація і закупівля бойових літаків, вертольотів, боєприпасів, модернізація ЗРК та ракет до них, а також створення високоточних засобів ураження і авіакомплексу радіолокаційної розвідки, закупівля та спільне виробництво багатоцільових безпілотних літальних апаратів (тобто не тільки розвідувальних, а й, очевидно, ударних). Грунтовне переозброєння намічено з 2014 року.

При здійсненні технічної модернізації реформатори зміщують акценти на забезпечення в першу чергу системи управління та зв'язку. Для цього до кінця 2014 року планується «оцифрувати» стаціонарну компоненту систему зв'язку та активізувати модернізацію мобільних засобів. А також розгорнути систему захисту інформації, забезпечити безпеку в комунікаційних системах, створити систему супутникового зв'язку ВСУ як підсистему національної. Крім того - автоматизовану систему радіозв'язку. Плюс створити єдине радіолокаційне поле країни з системою освітлення всієї повітряної обстановки ВСУ.

Планується розвивати сили швидкого реагування, у складі яких передбачені не тільки аеромобільні підрозділи та спецназ, але навіть гірничо-піхотна і повітряно-десантна (окремо від аеромобільної) бригади.

Про соціальне забезпечення військовослужбовців у проекті документа йдеться доволі розпливчасто. Наприклад, докладно перелічується безліч можливостей (скорочення 542 військових містечок, зменшення на третину аеродромної мережі тощо), а на виході зазначається: буде створено «достатній» фонд житла. Правда, додається обіцянка компенсувати піднаймання житла тим, кому службового даху над головою не знайдеться. Грошове утримання має в середньому зрости на 80%, що, слід відразу сказати, забезпечить лейтенантові трохи менше, ніж половина аналогічного утримання у країнах - західних сусідів. В проекті документа сказано про стимулювання військової майстерності, а також про «достойні» пенсії військовим.

Подробиці читайте в свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна» в статті Валентина Бадрака «Рецепт для армії: еліксир чи отрута». !zn

Читайте також:

Навесні до армії підуть 21,4 тис. осіб


Міністр оборони пообіцяв контрактну армію до 2017 року

Депутати підтримали ініціативу Януковича скоротити армію

Україна пообіцяла Росії не вступати в НАТО

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі