Регіоналка: Свобода слова в Україні еволюціонує

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
До рейтингів міжнародних організацій, в яких Україна знаходиться у другій сотні країн, треба ставитися з великою обережністю. У Партії регіонів є питання до їхньої методології.

Свобода слова в Україні еволюціонує безоглядно на будь-які рейтинги. Про це заявила народний депутат, член парламентської фракції Партії регіонів, перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Олена Бондаренко, коментуючи останній рейтинг міжнародної організації «Репортери без кордонів».

«До таких рейтингів необхідно ставитися з великою часткою обережності. Коли представники якоїсь недержавної організації у черговий раз намагаються розповісти про те, як у нас ідуть справи зі свободою слова, я завжди запитую: а на підставі чого вони це роблять, чи беруть вони до уваги політичне тло, яке існує в нашій країні?» - запитує депутат.

Нагадаємо, що Україна дещо поліпшила своє становище в Індексі свободи преси 2011/2012 організації «Репортери без кордонів», піднявшись з 131-го на 116-те місце. Однак, як відзначають укладачі рейтингу, у країні зберігаються негативні тенденції, що почалося після приходу Віктора Януковича на президентський пост - повернення цензури і безкарні напади на журналістів.

За її словами, не можна з упевненістю говорити про те, що «Репортери без кордонів» відрізняються особливою праведністю і справедливою оцінкою щодо України. «Насправді до них є маса питань, зокрема, з приводу методології складання подібних рейтингів», - додала політик.

Що стосується стану свободи преси у вітчизняних ЗМІ, то в Україні, на думку парламентарія, немає ознак обмеження свободи слова і цензури у мас-медіа. На переконання Бондаренко, вітчизняні ЗМІ перебувають на своєрідному еволюційному витку, переходячи від журналістики тоталітарної держави до норм друку, які існують у країнах з розвиненою демократією.

«Ми перебуваємо на етапі, коли державної цензури більше немає. У той же час свідченням перехідного періоду є існування внутрішньокорпоративних конфліктів у ЗМІ: між редакціями, менеджментом і засновниками. Це елементарна хвороба зростання української журналістики. І це тішить, бо на підході - наступний етап, коли редакційні колективи будуть працювати на підставі відповідних статутів», - підкреслила депутат.

На її думку, велика кількість корпоративних конфліктів, які відбувалися в Україні в останні роки, показник того, що країна рухається шляхом прогресу у питаннях свободи слова і еволюції засобів масової інформації.

Наступний етап у розвитку вітчизняної журналістики, на переконання парламентарія, - епоха відповідальних мас-медіа. «Необхідно ростити відповідального журналіста, тому що багато хто вже навчився захищати свої права, але поки не може згадати про те, що існує ще й відповідальність за свою роботу. Саме вона є ознакою компетентності та професіоналізму», - підсумувала Бондаренко. !zn

Читайте також

Янукович створив у СБУ контррозвідку інформаційної безпеки


Рада відкликала Шевченка з посади голови комітету зі свободи слова

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі