Регіонали мають намір прийняти закон про російську мову у прискореному режимі

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Законопроект про регіональні мови, який зрівнює російську мову з державною в половині областей України, може бути прийнято вже через два тижні. Його автори розраховують на прискорене проходження у парламенті.

Верховна Рада у четвер, 24 травня, планує у першому читанні розглянути законопроект депутатів від Партії регіонів Сергія Ківалова та Вадима Колесніченка про основи державної мовної політики (№ 9073). Про це повідомив представник фракції НУНС Олесь Доній на брифінгу у вівторок.

«До порядку денного на четвер поставили законопроект Ківалова-Колесніченка про мови», - повідомив нардеп.

У той же час один з авторів проекту Вадим Колесніченко заявив, що для прийняття законопроекту про мови у першому читанні знайдеться достатня кількість голосів.

«Після цього ми будемо намагатися у прискореному порядку розглянути законопроект у другому читанні і через два тижні ми зможемо внести його до парламенту, щоб прийняти в цілому», - сказав він.

Як зазначив Доній, якщо цей законопроект буде прийнято, то «про українську мову в містах можна буде забути». «Оскільки під вивіскою гуманізму і демократії в ньому чітко стверджується ідея, що ні в університетах, ні на телебаченні або рекламі в тих місцях, де хоча б 10% людей відповідно до перепису вважають своєю рідною російську, української обов'язкової мови не буде взагалі», - заявив Доній.

Як повідомлялося, народні депутати від Партії регіонів Сергій Ківалов і Вадим Колесніченко в серпні 2011 року зареєстрували у Верховній Раді законопроект «Про засади державної мовної політики» № 9073, який передбачає використання регіональних мов нарівні з державною.

У пояснювальній записці наголошується, що в разі прийняття законопроекту російська мова стане регіональною у 13 адміністративно-територіальних одиницях України - там, де російська є рідною для, як мінімум, 10% населення - у Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській областях, АР Крим та містах Києві і Севастополі; кримсько-татарська - в АР Крим, угорська - в Закарпатській області, румунська - у Чернівецькій.

Автори законопроекту пропонують передбачити офіційну публікацію актів вищих органів державної влади українською і російською мовами, регіональними або мовами нацменшин. При цьому держава зобов'язується гарантувати жителям певної території надання адмінпослуг не тільки державною українською мовою, а й регіональною або мовою нацменшин.

Телерадіоорганізації України можуть на власний розсуд вести мовлення державною мовою, регіональними мовами або мовами меншин, мовами міжнародного спілкування тощо. !zn

Читайте також:

«Партія регіонів» пропонує встановити статус російської мови як регіональної в половині областей України, - законопроект

Ківалов підрахував, що в Конституції другою мовою має бути російська

Венеціанська комісія розкритикувала законопроект про мови Ківалова і Колесніченка

Єфремов закликає голосувати за регіоналів, інакше «нам буде погано всім»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі