Регіонали назвали дату розгляду в другому читанні закону про мови

Поділитися
У Партії регіонів запропонували опозиціонерам внести поправки до законопроекту про основи мовної політики: до розгляду документа у другому читанні ще є час.

Законопроект «Про основи державної мовної політики» буде розглянутий Верховною Радою у другому читанні 19 червня. Про це повідомив один з авторів проекту закону, депутат від Партії регіонів Сергій Ківалов, інформує його прес-служба.

«Сьогодні кожен народний депутат, як суб'єкт законодавчої ініціативи, в тому числі, і представники опозиції, можуть внести відповідні поправки до другого читання даного законопроекту і в правовому полі, згідно з регламентом, міняти ті положення, які їх не влаштовують. До 19 червня - другого голосування за законопроект - є час для внесення своїх пропозицій, які, хочу підкреслити, будуть оброблятися в комітеті з питань культури і духовності, який очолює також депутат від опозиції», - зазначив Ківалов.

Він також висловив упевненість, що законопроект буде проголосований в цілому. «Що стосується перспективи прийняття закону, то, я впевнений, що його обов'язково приймуть», - сказав парламентарій.

Разом з тим, Ківалов підкреслив, що оскарження прийняття парламентом даного законопроекту в першому читанні безглузде й безперспективне.

«Є факт: 5 червня цього року парламент прийняв в першому читанні проект закону України «Про основи державної мовної політики». Це означає, що Верховна Рада України більшістю голосів схвалила основні положення цього законопроекту і погодилася з його концептуальними ідеями. Крапка. В даному випадку дії опозиція жалюгідні і примітивні. Пам'ятаєте, як 25 травня опозиціонери вчинили в сесійній залі бійку? Як тоді їм не вистачило мови для вирішення мовного питання, так тепер їм не вистачає елементарного знання парламентської процедури для вирішення процедурного питання. Адже претензії скаржники, наскільки я зрозумів з преси, пред'явили не до суті законопроекту, а до процедури його прийняття. Не буду втомлювати юридичними тонкощами, лише скажу, що стаття 48 регламенту Верховної Ради України передбачає можливість скасування рішення парламенту його головою до підписання. Адже саме на спікері лежить обов'язок щодо усунення порушень процедури голосування. Для цього необхідно депутатську заяву про порушення процедури, письмову заяву та зареєстрований проект постанови про скасування рішення парламенту», - заявив депутат.

За його словами, після цього, всі ці документи розглядаються в регламентному комітеті парламенту, думка якого носить рекомендаційний характер.

«Остаточне рішення, в будь-якому випадку, приймає парламент. Я хочу особливо підкреслити, до підписання документа спікером парламенту, а не після підпису, як зробили політики від опозиції, пропустивши всі терміни. Відповідну постанову було підписано Володимиром Литвином 9 червня», - підкреслив він.

На думку Ківалова, звернення депутатів до Вищого адміністративного суду України - безглузде і не має судової перспективи. «Воно носить виключно політичний характер. Мета цього звернення одна - передвиборчий піар», - сказав він.

Нагадаємо, 24 травня у залі засідань Ради після дебатів щодо законопроекту про основи мовної політики, внесеного народними депутатами фракції Партії регіонів Вадимом Колесніченком та Сергієм Ківаловим, сталася бійка між народними депутатами. У той день законопроект прийнятий не був.

Однак 5 червня, за словами лідера партії «Фронт змін» Арсенія Яценюка «опозиція проявила себе не у кращому плані», і законопроект був прийнятий у першому читанні 234 голосами.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин заявив, що Закон про мови, навіть якщо буде прийнятий в цілому, не буде виконуватися. !zn

Читайте також:

Опозиція готова до фізичного протистояння при прийнятті мовного закону

Депутати Литвина надали свої термінали для карток «тушкам», щоб прийняти закон про мови

Більше 60 депутатів, які голосували за закон про статус російської мови, були відсутні у Раді

Опозицію вразив «цинізм Литвина, коли спікер намагається зберегти власну шкуру»

Прийняття мовного закону - результат домовленості між опозицією і більшістю, - Литвин

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі