Росія готова в будь-який момент евакуювати свою військову базу з Сирії

Поділитися
© dp.ru
Остання плавбаза з росіянами, що знаходиться в далекому зарубіжжі, готова в будь-який момент вийти в море і покинути Близький Схід.

Останній особовий склад російської військово-морської бази, що знаходиться в далекому зарубіжжі, підготовлений до евакуації.

У сирійському порту Тартус 78 моряків, у тому числі начальник укріпленого пункту, полковник Дмитро Жаворонков, переміщені на борт судна технічного забезпечення ПМ-138, яке стоїть на бочках у гавані. У разі надходження наказу від верховного командування плавбаза з росіянами готова в будь-який момент вийти в море і покинути Близький Схід.

При цьому, щоб відійти від берега Тартуса на безпечну відстань ПМ-138, потрібно близько години (максимальна швидкість плавбази - всього 14 вузлів (близько 33 км/год), а в реальності - не більше 10 вузлів).

На плавбазі знаходиться група гідрографів, протидиверсійний спецназ і близько 65 членів екіпажу судна. При цьому військових в Тартусі всього 11 осіб, інші цивільні фахівці. Списки особового складу бази передані в Центральний командний пункт Генштабу.

Експерти Генштабу відзначають, що плавзасіб надзвичайно вразливий: двох-трьох точних ударів з ворожого танка достатньо, щоб ПМ-138 пішло на дно, а сучасна авіаційна бомба здатна знищити судно всього за кілька хвилин.

На випадок катастрофічного розвитку подій у Генштабі розроблений план евакуації росіян літаком. В даний час ситуація біля Тартуса порівняно спокійна. Бої проходять за 350 км від населеного пункту - в районі Дамаска і Алеппо.

База в Тартусі є єдиним пунктом базування російських бойових кораблів в Середземному морі і єдиною військовою базою РФ у далекому зарубіжжі. Пункт базування у Сирії з'явився ще в 1971 році і призначався для ремонту кораблів 5-ї оперативної (Середземноморської) ескадри. Після розвалу СРСР ескадра припинила своє існування, але база в Тартусі залишилася. Для Росії вона має важливе військово-стратегічне значення, особливо зважаючи на втрату інших заморських баз, забезпечуючи розгортання і діяльність угруповань її ВМФ в південних районах світового океану. Протягом 20 років кораблі ВМФ РФ використовували базу в Тартусі для поповнення запасів палива і продовольства під час виходів у Середземне море.

У Міноборони РФ раніше заявляли, що мають намір зберегти цей пункт постачання в Середземному морі. «Втрата Тартуса буде означати в першу чергу скорочення можливостей постійної присутності російських бойових кораблів у районах Центральної і Південної Атлантики, Середземного моря, і Перської затоки й Індійського океану», - пояснювало обізнане російський військово-дипломатичне джерело.

Однак у випадку повалення чинного сирійського режиму на чолі з президентом Башаром Асадом можливість для Росії залишатися в Тартусі зникне, бо сирійські опозиціонери не пробачать Москві тверду підтримку нею Асада. !zn

Читайте також:

ЗМІ «знайшли» у сирійському порту кораблі з російським спецназом. Москва і Дамаск все заперечують

США не поспішають починати військову операцію проти Сирії, побоюючись російських ракет

Wikileaks: США планують військову операцію у Сирії

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі