Керівництво Євросоюзу вважає неможливим підписання угоди про асоціацію з Україною

Поділитися
Євросоюз висунув умови для підписання Угоди про асоціацію та ЗВТ з Україною: звільнення Тимошенко і Луценка та чесні парламентські вибори з їхньою участю. Ключ у відносинах знаходиться в Києві, не в Брюсселі, заявили Баррозу і Ештон.

Президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу і Високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон заявили про неможливість підписання та ратифікації Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі через згортання демократії в Україні після 2010 року.

«Будемо відверті - підписання та ратифікація Угоди про асоціацію та ЗВТ будуть неможливі, якщо Україна терміново не зверне уваги на таке різке погіршення демократії та верховенства права», - заявили Баррозу і Ештон в інтерв'ю Центру Разумкова.

При цьому політики зазначили, що першочерговим завданням української влади є припинення випадків вибіркового правосуддя і політично мотивованих переслідувань. «Необхідно знайти рішення, які дозволили б пані Тимошенко, панові Луценку та іншим вийти на свободу і брати повноцінну участь у політичному житті. Те ж стосується важливості проведення в Україні парламентських виборів цієї осені у відповідності з міжнародними та європейськими стандартами демократичних виборів. Намір України запросити повноцінну місію міжнародних спостерігачів за виборами під керівництвом ОБСЄ-БДІПЛ дуже вітається", - заявили Баррозу і Ештон.

Крім того, вони констатували, що в багатьох країнах-членах ЄС також стурбовані управлінням українською економікою, в т.ч. діловим та інвестиційним кліматом. «Ці проблеми слід розглянути не тільки для зміцнення довіри, а й для прогнозу зони вільної торгівлі. Є й інші питання, де ми хотіли б бачити зрушення, починаючи, зокрема, зі спільної роботи над всебічною конституційною реформою. Як зазначалося, рішення Конституційного суду від вересня 2010 року викликало серйозні запитання. Україні потрібна Конституція, яка буде відображати широкий консенсус всіх політичних груп, від уряду до опозиції, і яка витримає перевірку часом. Конституції потрібні, щоб забезпечити довгострокову передбачуваність, вводячи довгострокові базові правила політичного життя, зрозумілі для політиків, виконавчої влади, судів та громадськості», - відзначили політики.

«Тому в цілому, перспективи відносин ЄС-Україна могли б бути дуже хорошими. Але на жаль, ми зараз переживаємо дуже складний момент, і ключ до руху вперед у наших відносинах знаходиться в Києві, не у Брюсселі. Наша пропозиція - на столі, що видно з парафування Угоди про асоціацію. Але фундаменту цінностей, необхідного для політичної асоціації, немає. Саме Україна має продемонструвати політичну волю, зробивши чіткі і конкретні кроки, щоб переламати негативні тенденції, які ми спостерігаємо з 2010 року», - резюмували Баррозу і Ештон. !zn

Читайте також:

Євросоюз не знає, що робити з Україною, - посол

Янукович не вважає Євросоюз стратегічним партнером

МЗС запевнив, що Україна докладає максимум зусиль для євроінтеграції

Глава українського МЗС не помітив призупинення руху в Європу

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі