Саламатін врятувався від гніву Януковича, придумавши неіснуючий збройовий контракт з Іраком

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Саламатін доповів Януковичу про врегулювання ситуації навколо зірваного контракту на поставку до Іраку військової техніки. Тим часом, угоди з прем'єром Іраку, на яке посилався міністр, не існує в природі.

Міністр оборони Дмитро Саламатін в листі президенту Віктору Януковичу відрапортував про успіхи глави "Укрспецекспорту" Дмитра Перегудова у врегулюванні ситуації навколо зірваного контракту на поставку до Іраку військової техніки. Саламатін повідомив президенту, що з прем'єр-міністром Іраку досягнуто домовленості про продовження контракту. Між тим, документи, наявні в розпорядженні ZN.UA, свідчать, що ніяких домовленостей з іракським прем'єром досягнуто не було.

Як відомо, термін підписаного з Іраком контракту на поставку БТР закінчився в березні 2012 року. Контракт залишився невиконаним з вини української сторони. До літа поточного року в Одесу для відвантаження доставляється друга партія БТР - 62 штуки. Але відвантажувати військову техніку не можна, закон забороняє - оскільки старий контракт не діє, а нового немає. Перегудов був змушений вилетіти на переговори до Іраку.

9 серпня Дмитро Саламатін доповів Віктору Януковичу, що надзвичайний і повноважний

посол Республіки Ірак вирішив ініціативно зустрітися з міністром оборони для висловлення подяки за активну співпрацю у військово-технічній сфері. Посол Іраку нібито запевнив, що «за останні два-три місяці навколо виконання українсько-іракського контракту на поставку бронетранспортерів хмари розвіяні».

- Керівництво Саламатіна призвело «Укроборонпром» до збитків на сотні мільйонів гривень

З посиланням на іракського дипломата, Саламатін письмово інформував Януковича про те, що «прем'єр-міністром Республіки Ірак Нурі аль Малікі був підписаний відповідний урядовий документ про продовження вищезгаданого контракту».

Тим часом, за даними ZN.UA, на момент письмової доповіді Януковичу (9 серпня) ніякого «урядового документа» не було. Немає його і донині. Ні продовженого старого контракту, ні підписаного нового - не існує в природі.

ZN.UA вдалося добути один-єдиний документ, яким закінчився вояж Перегудова в Ірак.

Перше - це не «урядовий документ», замість підпису прем’єр-міністра Іраку під ним стоїть підпис навіть не керівника, а одного з чиновників військового відомства.

Друге - зовсім це не «документ про продовження контракту», що відкриває шлях для продовження поставок техніки в рамках «безхмарних» відносин із Іраком. Це опус під назвою «меморандум про взаєморозуміння». Як обов’язкову умову продовження співпраці з Україною, він вимагає надання українським спецекспортером гарантій оплати на суму 72 млн. 130 тис. дол. у банку ТВІ, акцептованому міноборони Іраку. Крім того, іракська сторона вимагає від української компанії «Прогрес» надати державні гарантії від українського уряду стосовно добросовісного виконання українським постачальником зобов’язань за контрактом. Крім того, згадані вимоги іракської сторони необхідні для того, щоб лише почати розробку і узгодження доповнень до контракту.

Третє - меморандум датований 16 серпня, хоча Саламатін письмово доповів президенту про «успіхи» на іракському напрямку тижнем раніше, 9 серпня.

І останнє - щоб продовжити розмову з Україною, меморандум вимагає надання Іраку банківських гарантій і гарантій уряду України не пізніше 23 серпня цього року. ZN.UA достеменно відомо, що в зазначений термін ніхто ніяких гарантій Іраку з України не надіслав.

Подробиці читайте в статті Дмитра Менделєєва «Інтернаціональний борг Саламатіна» у свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна». !zn

Читайте також:

Поширений з інтернеті «секретний» лист начальника ГУР Януковичу виявився фальшивкою


«Укроборонпром». Група відхопити

Основу українського військового експорту склала зброя часів СРСР

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі