Саміт Україна-ЄС відбудеться після відставки уряду

Поділитися
© football.ua
Керівництво ЄС готове зустрітися з президентом Віктором Януковичем на початку 2013 року, після виборів і переформатування уряду. Як відомо, українська Конституція не передбачає зміни Кабінету міністрів після виборів. Але Київ запевнив Брюссель, що ротація неодмінно відбудеться.

Саміт Україна-ЄС може пройти в кінці січня - на початку лютого 2013 року, після відставки українського уряду, пише видання «Коммерсант-Украина» з посиланням на офіційного представника Єврокомісії Петера Стано.

"Ми чекаємо проведення виборів 28 жовтня і формування нового уряду, щоб почати підготовку до чергового саміту Україна-ЄС. Швидше за все саміт відбудеться на початку 2013 року...Це - єдина офіційна позиція Європейської ради та Єврокомісії", - заявив Стано.

"Цю позицію поділяє також Європейська служба зовнішніх дій", - доповнила його спікер високого представника ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон Майя Кочьянчіч.

Уточнена формулювання є остаточною, і в разі проведення чесних виборів перспектива проведення саміту не буде поставлена під питання.

Рівень представництва ЄС на саміті не буде знижений - в ньому візьмуть участь президент ЄК Жозе Мануел Баррозу і президент Європейської ради Херман ван Ромпей.

"Пані Ештон зазвичай також бере участь у самітах з третіми країнами, але на даний момент склад делегації ЄС ще не затверджений, він стане відомий ближче до дати саміту", - додала Кочьянчіч.

Уточнена позиція ЄС, що передбачає обов'язкову ротацію Кабміну, не узгоджується з українською Конституцією, яка не передбачає зміни уряду після парламентських виборів. Джерело видання уточнило, що це не є односторонньою вимогою ЄС - хід подій, підсумком яких стане саміт, нібито узгоджений Євросоюзом на переговорах з високопоставленим представником уряду. За розрахунками співрозмовника "Коммерсанта", саміт може відбутися наприкінці січня- на початку лютого.

Те, що саміт може відбутися наприкінці січня - на початку лютого підтвердив глава департаменту інформаційної політики МЗС Олег Волошин, який окреслив таку ж схему підготовки до заходу. "Бажання наших європейських партнерів проводити саміт після того, як будуть повністю сформовані Верховна Рада, парламентська більшість і новий склад уряду, є логічним", - заявив він 16 жовтня на брифінгу в Києві.

Відзначимо, що міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко 14 вересня повідомив журналістам, що саміт Україна-ЄС обов'язково відбудеться до кінця поточного, 2012 року. На уточнююче запитання, відбудеться саміт чи ні, Грищенко відповів: «Сонце встане чи не встане? Обов'язково постане».

Пізніше представництво ЄС в Україні повідомило, що дата проведення наступного саміту Україна-ЄС пов'язана з очікуваннями результатів майбутніх парламентських виборів в Україні, тому скоріш за все він відбудеться на початку 2013 року.

Як повідомляло раніше ZN.UA, в якості можливої дати проведення саміту розглядається січень-лютий наступного року. !zn

Читайте також:

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі