СБУ погрожує примусово доставити бютівця на допит у справі «дніпропетровських терористів»

Поділитися
В СБУ заявили, що бютівець Михайло Соколов проігнорував виклик на повторний допит у справі «дніпропетровських терористів» і натякнули, що можуть доставити силою. Депутат у свою чергу говорить, що його ніхто на допити не викликав, і назвав те, що відбувається, «якоюсь помилкою».

Народний депутат України Михайло Соколов (фракція "БЮТ-Батьківщина") не з'явився в середу на повторний допит до слідчого Служби безпеки України у справі "дніпропетровських терористів", і спецслужба має намір викликати його повторно, заявляє начальник Головного слідчого управління СБУ Іван Дерев'янко.

"Соколов був допитаний в будівлі СБУ Дніпропетровської області 9 липня у присутності його адвоката Бондаря. Сьогодні ми його викликали на допит, але він поки не з'явився, стверджуючи, що подумає, приходити йому чи ні", - сказав Дерев'янко.

За словами начальника ГСУ СБУ, у середу Соколову було запропоновано з'явитися в центральний апарат спецслужби або в Дніпропетровське управління, в залежності від того, де він знаходиться.

"Якщо він не з'явиться, Кримінально-процесуальним кодексом передбачені процедури, пов'язані з неявкою свідків та інших учасників процесу, у тому числі примусовий привід свідків. Але потрібно враховувати той факт, що він народний депутат України, тому існує особлива процедура і особливий порядок, в тому числі повторне запрошення", - пояснив він.

При цьому Дерев'янко додав, що слідчий не обмежений у визначенні місця і часу проведення слідчої дії.

"Якщо Соколов не з'явиться, будемо ще запрошувати. Законом також визначена процедура запрошення свідка чи іншого учасника процесу як в телефонному режимі, так і повісткою, телеграмою", - сказав він.

Дерев'янко акцентував увагу на тому, що слідчі роз'яснили депутату: за законом громадянин зобов'язаний з'явитися до слідчого для дачі свідчень у кримінальній справі.

Відповідаючи на питання про те, чи може бути змінено процесуальний статус Соколова у даній справі, начальник ГСУ СБУ сказав: "Питання про його статус буде вирішуватися після проведення додаткового допиту".

- СБУ допитає народного депутата від БЮТ у справі дніпропетровських терористів


Сам Соколов стверджує, що не отримував з СБУ виклику на допит у справі «дніпропетровських терористів» і не має до цього ніякого відношення.

«Я без поняття, про кого йде мова. Говорите, там написано, що вони по 6000 від мене отримували? На паркані теж багато чого написано», - сказав він, коментуючи інформацію, що з'явилася раніше в ЗМІ, про нібито наявні зв'язки між ним і підозрюваними в організації вибухів громадянами.

«Ви ж до мене додзвонилися без проблем? Ось так само могли б додзвонитися до мене і СБУшники. Ніхто мене не запрошував, і ніяких повісток я не одержував», - сказав народний депутат.

Соколов також сказав, що дізнався про те, що його ім'я згадується в контексті розслідування дніпропетровських вибухів, годину тому.

«Я не розумію, як ви взагалі цю інформацію говорите, ці чутки. Я думаю, це якась помилка. Я думаю, ви шукаєте сенсацію там, де її насправді не було», - додав він.

Як повідомлялося, 27 квітня вдень у Дніпропетровську протягом години сталося чотири вибухи, постраждала 31 особа (у тому числі 10 підлітків), 26 з них були госпіталізовані. В даний час у лікарні залишається одна постраждала.

Слідчі СБУ розслідують кримінальну справу, порушену прокуратурою за ч. 2 ст. 258 (терористичний акт) Кримінального кодексу України. Всі вибухові пристрої були закладені в бетонні урни.

31 травня керівництво МВС і Генпрокуратури заявило про те, що затримані двоє підозрюваних, які нібито вимагали 4,5 млн дол, в іншому випадку обіцяли продовжити здійснення вибухів.

1 червня стало відомо, що затримано чотирьох осіб. Всі вони за рішенням суду арештовані для проведення розслідування.

Як пізніше з'ясувалося, один з них - старший викладач кафедри політології Дніпропетровського національного університету Віктор Сукачов, другий - асистент цієї ж кафедри Віталій Федоряк.

11 червня голова СБУ Ігор Калінін повідомив, що чотирьом затриманим у Дніпропетровську за підозрою в серії вибухів 27 квітня пред'явлено звинувачення за ст. "Терористичний акт".

Сам депутат заявив, що консультантів і позаштатних політологів наймав його штатний політолог. !zn

Читайте також:

З лікарні виписано останню постраждалу в результаті вибухів у Дніпропетровську

«Дніпропетровські терористи» планували атаку на Київ

Оприлюднено записки дніпропетровських терористів: 5 млн доларів, або жертв буде, як у Норвегії (фото)

У Дніпропетровську в трамваї стався вибух. Постраждали вісім осіб

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі